Srijeda, 1. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Pogrešno je u duhu ekonomskog utilitarizma misliti kako su znaja sociologa neisplativa

19.04.2016. 22:00
Pogrešno je u duhu  ekonomskog  utilitarizma misliti  kako su znaja  sociologa neisplativa


– Sociolozi znaju razmišljati i djelovati u društvu i za društvo. Generacije diplomantica i diplomanata našeg Odjela doprinose gospodarstvu, obrazovanju, civilnom društvu, novinarstvu, javnoj upravi i politici. Pa čak i kada se ne zapošljavaju u struci doprinose društvenoj refleksivnosti, kaže Božić
Akademskom sjednicom u Svečanoj dvorani,  Odjel za sociologiju Sveučilišta u Zadru proslavio je u srijedu četrdesetu obljetnicu svog djelovanja. Okupljene je u ime Sveučilišta u Zadru pozdravio  prorektor Josip Faričić istaknuvši kako je upravo Odjel sociologije jedan  od najboljih sveučilišnih odjela.
Djelovanje u društvu i za društvo
– To je odjel s četrdeset godina tradicije koji ih je upotrijebio da bi  među prvima primijenio najnovije standarde u kvaliteti. Njihovi evaluacijski sastanci, na kojima sam i sam prisustvovao, su doista ono što bi  danas moglo biti primjer i na drugim visokim učilištima. Također, Odjel  sociologije je onaj koji je započeo sustavnu znanstvenu priču osobito na  onim temama koje nas zanimaju i danas, pa tako i na sociologiji religije.  U kasnijem razvoju Odjela tu su kulturne politike, a danas moderne politike, kazao je prorektor Faričić, dodajući kako je sociologija jedna od  ključnih znanosti društvene i gospodarske zajednice.
Saša Božić, pročelnik Odjela za sociologiju, istaknuo je važnost sociologije kao struke te važnost njezinog doprinosa zajednici, kako znanstvenoj, društvenoj tako i onoj gospodarskoj.
– Sociolozi znaju razmišljati i djelovati u društvu i za društvo. Generacije diplomantica i diplomanata našeg Odjela doprinose gospodarstvu,  obrazovanju, civilnom društvu, novinarstvu, javnoj upravi i politici. Pa  čak i kada se ne zapošljavaju u struci doprinose društvenoj refleksivnosti  jer znaju objasniti i sebi i svojoj okolini zašto se pojavljuju različite  društvene prakse, kako nastaju i kako se mijenjaju različiti društveni fenomeni, koje su posljedice odabranog pravca društvene akcije, pojasnio  je Božić, dodajući kako društvo, bez obzira kako ga zamišljali i koncipirali, koje ne zna ili ne želi razmišljati o sebi, propitivati svoje vrijednosti,  norme, uvriježena mišljenja, zapravo nije sposobno reagirati na globalne procese, stagnira u svim područjima i opasno je društvo. Kako za svoje članove, tako i za svoju okolinu.
Propitivanje osobe, običaja, morala, institucija… 
– Danas je u Hrvatskoj u duhu sveprisutnog ekonomskog utilitarizma  popularno misliti kako su vještine i znanja sociologa doslovno neisplative, kako poduzetnicima, tako i samim sociolozima. Ta su mišljenja potpuno pogrešna i temelje se na pogrešnoj ideji da je ekonoimija autonomna sfera društvene stvarnosti neovisna o drugim područjima  društvenog djelovanja. Također, demantiraju ih i sami poduzetnici, sociolozi zaposleni u privredi, pojasnio je Božić.
– Naši studenti i diplomanti znaju opisati društveno djelovanje, fenomene, pouzdano utvrditi obrasce i procese, pronaći tendencije, pravilnosti, zakonitosti društvenog djelovanja, ali i uvidjeti višeznačnost  društvenih odnosa. Oni su velikim dijelom pripremljeni za razumjevanje  i planiranje društvenih odnosa institucija, za rješavanje društvenih problema, za poboljšavanje kvalitete života. Oni mogu doprinijeti kulturi,  propitivanjem osobe, običaja, morala, institucija… oni mogu doprinijeti  rješavanju konflikata, brinu se za vrijednost i dignitet čovjeka, istaknuo  je Božić.
Okupljenima se obratio i dugogodišnji profesor Odjela za sociologiju,  Ratko Čorić, istaknuvši neke od bitnih trenutaka u razvoju Odjela sociologije, predsjednica Hrvatskog sociološkog društva Jasminka Lažnjak, a  dodijeljene su i zahvalnice bivšim pročelnicima i pročelnicama Odjela  sociologije. Za popodnevne sate, predviđena su predavanja i rasprave na  temu sociologije danas, njenoj ulozi i izazovima.