Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Požar na izletničkom brodu ugašen, strojar spašen

19.04.2016. 22:00
Požar na  izletničkom  brodu  ugašen,  strojar  spašen


Aktivnosti projekta fokusirane su na prevenciju i ublažavanje štete od prirodnih rizika, s posebnim naglaskom na rizike požara i potresa
Prilikom punjenja spremnika izletničkog broda gorivom na  benzinskoj postaji INA-e na Branimirovoj obali, došlo je do eksplozije i  požara u strojarnici.  Od pet članova posade koji su se zatekli tamo, teže  je stradao strojar. U pomoć su mu odmah priskočili ostali članovi te ga  uspjeli izvući na palubu. Požar se  iz strojarnice velikom brzinom proširio  i na krmeni dio broda i tako odsjekao posadi izlaz na gat. Nakon bezuspješnog pokušaja gašenja vatrogasnim aparatima, zapovjednik donosi  odluku o povlačenju ljudi na pramac, koji nije bio ugrožen vatrom. Kad  se uvjerio da su svi mornari privremeno zbrinuti, upućen je poziv MRCC  Rijeki u kojem ih izvješćuje o događaju i traži pomoć u gašenju i  spašavanju.
Na svu sreću bio je to samo scenarij vježbe koja je na Branimiru provedena u sklopu EU projekata HOLISTIC. Prema daljnjem scenariju  MRCC Rijeka poziva Lučku kapetaniju, nalaže im preuzimanje i upravljanje daljnjim aktivnostima, oni kontaktiraju Županijski Centar 112 radi angažiranja žurnih službi te upućuju zapovjednika mjesta nesreće da  plovilom Lučke kapetanije krene na mjesto događaja. Centar 112 obavještava Županijski vatrogasni operativni centar, Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije i Operativno-komunikacijski centar PU Zadarske.
Brza reakcija službi
Na teren je vrlo brzo po događaju stigao vatrogasni gasni vlak sa zapovjednim i navalnim vozilom, auto ljestvom i auto cisternom te vatrogasni brod zbog gašenja s mora, kao i vozilo Hitne pomoći s medicinskim timom. Mjesto intervencije osiguravala su dva policijska vozila i  plovilo, koji su bili zaduženi i za posebnu regulaciju prometa.
 Vatrogasni zapovjednik izdao je zapovijed posadi navalnog vozila da  pristupi gašenju požara jednim mlazom pjene, posadi auto cisterne da  vrši opskrbu navalnog vozila vodom, a posadi vatrogasne auto ljestve da  započne evakuaciju, najprije ozlijeđenog, a potom i ostalih mornara s  pramaca broda. U međuvremenu vatrogasni brod prilazi krmenom dijelu broda koji je zahvaćen vatrom i vrši gašenje pjenom upotrebom bacača. Medicinski tim preuzeo je ozlijeđenog strojara i pružio mu potrebnu pomoć, a provjereno je i zdravstveno stanje drugim evakuiranim osobama.
Uz scenarij gašenja požara, odrađena je i vježba u slučaju onečišćenja  mora pri istjecanju goriva u luci. OSC aktivira Županijski operativni centar radi provedbe Plana intervencije pri onečišćenju mora. Lučka kapetanija u intervenciju uključuje specijaliziranu tvrtku Ciklon d.o.o. iz Zadra koja svojim brodom postavlja branu koja sprječava širenje  onečišćenja, a istovremeno djelatnici tvrtke posebnim uređajima i sredstvima s kopna i mora vrše saniranje onečišćenja. Cijelo vrijeme OSC  koordinira rad svih uključenih subjekata i po završetku aktivnosti proglašava kraj intervencije.
Spremni za elementarne nepogode
– Provedba projekta traje 36 mjeseci, zaključno s rujnom 2016. godine.  Aktivnosti projekta fokusirane su na prevenciju i ublažavanje štete od  prirodnih rizika, s posebnim naglaskom na rizike požara i potresa, a s ciljem poboljšanja, promicanja i jačanja institucionalnih kapaciteta u provedbi politika i aktivnosti usmjerenih ka smanjenju šteta od elementarnih nepogoda s kojima se suočava Jadranska regija. Zadarska županija,  kao partner i kao nositelj jednog od radnih paketa, zadužena je za izradu  GIS sustava (AdriaFireGIS) koji će biti dostupan svim projektnim partnerima. Unutar ove aktivnosti provest će se detaljno mapiranje važno za  protupožarne aktivnosti, aktivnosti za vrijeme i nakon požara, kao i za  utvrđivanje jedinstvene metodologije za izračun dinamičkih mikrolokacija indeksa rizika od šumskih požara te predviđanja i simulacija ponašanja i širenja šumskih požara, rekla je moderatorica vježbe Maja Bugarija iz županijske razvojne agencije ZADRA NOVA.
Do 30. rujna 2016. Zadarska županija planira instaliranje triju automatskih panela koji upozoravaju na rizik od šumskog požara, postavljanje naprednih sustava videonadzora te nabavu opreme za vatrogasce za  potrebe vatrogasnih vježbi.