Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Saslušani svjedoci, suđenje se nastavlja

Autor: Minja Gugić

19.05.2009. 22:00
Saslušani svjedoci, suđenje se nastavlja


Jučer je svjedočila Omerka Šarić predsjednica Nadzornog odbora i Goran Nimac koji je u to vrijeme radio kao rukovoditelj općih i kadrovskih poslova Regionalne veletržnice Benkovac


Saslušanjem svjedoka jučer je na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno suđenje protiv 63-godišnjeg Emila Stolića bivšeg direktora Regionalne veletržnice Benkovac optuženog zbog zlouporabe položaja i ovlasti.
On je naime, optužen da je oštetio benkovačku veletržnicu za 156 tisuća kuna, a još na prvoj raspravi je rekao da  se ne osjeća krivim ni po jednoj točki “debele” optužnice.
Jučer je u svojstvu svjedoka svoj iskaz Sudskom vijeću kojim predsjeda Boris Radman, dao Goran Nimac koji je tijekom 2007.godine u Regionalnoj veletržnici Benkovac radio kao rukovoditelj općih i kadrovskih poslova. Pojasnio je Sudskom vijeću kako su “Veletržnica Benkovac” i “Agroprodukt” bile dvije tvrtke koje su se spojile u Regionalnu veletržnicu Benkovac. Potvrdio je kako je Emil Stolić često bio odsutan, odnosno na službenim putovanjima, ali da su za njegova putovanja uglavnom svi u tvrtki znali.
Svjedočila je i Omerka Šarić koja je u to vrijeme bila predsjednica Nadzornog odbora tvrtke i to u vremenskom razdoblju od 2003. do proljeća 2004. godine, kada je, kako je rekla, razriješena te dužnosti.
– Naknade za rad sam primala preko žiro-računa, ali zadnja dva, tri mjeseca prije mog razrješenja one su izostale. Puno sam vremena provodila radeći na tome da namaknem sredstva od oko 2,5 milijuna kuna kako firma ne bi otišla u stečaj. Osobno sam sa Stolićem nekoliko puta išla u Zagreb na razgovore kod ministra Pankretića i u Fond. Bili smo u prijetnji blokadom, a razlog naših putovanja je bio upravo taj da se spriječi blokada poslovanja Regionalne veletržnice Benkovac- pojasnila je Omerka Šarić.
Podsjećamo, Stolića optužnica tereti da je kao direktor Regionalne veletržnice Benkovac, od sredine prosinca 2003. godine do sredine kolovoza 2004. godine naložio računovodstvu da mu se u ime više osoba isplate novčani iznosi na ime njihovog članstva u Nadzornim odborima Agroprodukta, odnosno Regionalne veletržnice Benkovac, pa je tako za sebe zadržao oko 73 tisuće kuna.
Također, u optužnici stoji da je kao direktor Regionalne Veletržnice Benkovac u vremenu od početka 2003. do kraja rujna 2004. godine naložio isplate temeljem neistinitih računa, naplatio više novca po putnim nalozima, nego ga je pripadalo te podigao više akontacija ili pozajmica koje nije pravdao putnim nalozima.
Svote novca kojima je oštetio Regionalnu veletržnicu kreću se od od 27 pa do 60 tisuća kuna, a  Stolić  je prema optužnici pronevjere “izvodio” putem navodnih kupovina kamionskih autoguma, naplata nepripadajućih dnevnica, naknada za korištenje privatnog vozila u službene svrhe, troškova taxi službe, loco-vožnje…
Na popisu kažnjivih dijela nalazi se i naplata dnevnica za vikende, državne praznike zbog čega se  Stolić  tereti za zloporabu položaja i ovlasti te prijevaru u službi.
Stolić  će, prema savjetu svog izabranog branitelja Miljenka Marinovića, obranu iznijeti na kraju suđenja na što ima zakonsko pravo, a suđenje se nastavlja.