Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Ljubičić: Županijski savez stimulira one koji postavljaju protuzakonite vabilice!

Autor: Branko Božić

19.05.2010. 22:00
Ljubičić: Županijski savez stimulira one koji postavljaju protuzakonite vabilice!


Svjedoci smo da se u lovištima nekih nama susjednih Udruga, sve više u proturječju sa zakonom, postavljaju vabilice za lov pernate divljači, i to prvenstveno prepelica. I umjesto da ih se kažnjava, takve udruge se proglašava najboljima i još ih se i novčano nagrađuje, istaknuo je Neven Ljubičić


U novoizgrađenoj lovačkoj kući u Vrsima ove nedjelje ninska Lovačka udruga Jarebica, u čijim redovima u jedanaest lovnih jedinica aktivno djeluje 263 lovca, održala je izvještajnu skupštinu na kojoj je pored ostalog bilo govora o proteklom jednogodišnjem radu te o planovima udruge u tekućoj godini. Skupštinom je rukovodio predsjednik Neven Ljubičić, a u njezinu je radu pored tajnika Zdravka Lipotice i predsjednika Nadzornog odbora mr. Jose Štuline, aktivno od početka do kraja sudjelovalo četrdesetak skupštinara iz Nina, Vrsi, Privlake, Zatona, Ninskih Stanova, Grba, Poljica, Poljica Briga i Žerave.
Obraćajući se na početku svojim kolegama lovcima predsjednik Ljubičić je kazao kako su pored ostalog organizirane dvije zajedničke te dvije hajke po lovnim jedinicama na predatore lisice, čagljeve, divlje mačke i ostale štetočine. Vlastitim traktorom uzorano je zemljište i zasijano 4.500 kilograma sjemena pšenice i žita, a u lovišta je ispušteno 800 komada mlade fazanske divljači. Na suzbijanju krivolova svih vrsta radilo se više nego ikada do sada i to u suradnji s Policijskom postajom Nin, čijim se djelatnicima ovom prigodom zahvaljujemo, rekao je Ljubičić.
– U dresuri pasa od kuda inače crpimo najviše financijskih sredstava u naš proračun, nakon višegodišnje stagnacije normalizirao se broj pasa na međunarodnim utakmicama. Vesele nas također i sve bolji odnosi s Hrvatskim lovačkim savezom te Lovačkim savezom Zadarske županije kao i Kinološkim društvom “Dalmatinski pas” iz Zadra, s kojim smo uz ostalo dogovorili suradnju u vidu besplatnog pristupa pasa svih naših članova na ispit prirođenih osobina. U 2009. godini vrški su lovci završili gradnju lovačke kuće u Vrsima i to financijskim sredstvima članova te lovne jedinice, sponzora i udruge Jarebica. Aktivno smo radili na pripremi projektno-tehničke dokumentacije za početak gradnje velikog Lovačkog doma na ulazu u Nin, istaknuo je Ljubičić te upozorio na jedan ozbiljan problem.
– Svjedoci smo da se u lovištima nekih nama susjednih Udruga, sve više u proturječju sa zakonom, postavljaju vabilice za lov pernate divljači, i to prvenstveno prepelica. I umjesto da ih se kažnjava, takve udruge se proglašava najboljima i još ih se i novčano nagrađuje. Znači, ako ne stavljaš vabilice nikada nećeš dobiti 5.000 kuna nagrade od strane Lovačkog saveza Zadarske županije, što je tužno i licemjerno, istaknuo je Ljubičić.
Govoreći o planu rada za ovu godinu predsjednik Neven Ljubičić je istaknuo kako će se posebice poraditi na vraćanju 2.000 hektara lovišta, koje je novom raspodjelom i stvaranjem novih lovišta, primjerice lovišta Hrvatskih šuma, 1993 godine oduzeto ninskoj Jarebici.
Predsjednik Nadzornog odbora udruge mr. Joso Štulina upozorio je na trogodišnju tendenciju pada prihoda Lovačkog društva, što ozbiljno narušava tekuću likvidnost. Stoga NO predlaže izradu plana u kojem će se naći načina za povećanje prihoda te smanjivanje određenih rashoda kao što su nabavka sjemena, utrošak telefona, goriva i drugo. Ukazuje se također na činjenicu da troškovi zaposlenih uzimaju 32 posto prihoda, što je krajnje neprihvatljivo. NO se nadalje zalaže za suzbijanje krivolova svim raspoloživim sredstvima te za iskorjenjivanje nediscipline, i to prvenstveno na lovnim zbornim mjestima Grbe i Zaton.
Branko Predovan iz Vrsi založio se da se u suradnji s Hrvatskim šumama u Zadru umjesto hajki prione čišćenju šume na potezu od Vrsi do Poljica.  Ivicu Stulića iz Nina, kojeg se ovom prigodom javno pohvalilo zbog njegovog predanog rada, zanimalo je postoji li mogućnost da se u lovno-gospodarsku osnovu Jarebice uvrsti lov na patke, dok je njegovog kolegu također lovca iz Nina Peru Glavana zanimalo kojim će se lovnim jedinicama dodijeliti lovišta koja će biti vraćena iz sastava Hrvatskih šuma.
 – Što se tiče lova na patke najprije se treba izraditi lovno-gospodarska osnova po staništima. Razmotrit ćemo koliko bi nas to koštalo i na prvom ćemo sastanku Izvršnog odbora to pitanje riješiti. Najveći dio lovišta kojeg ćemo natrag dobiti, a tu će biti i lovište Kožino, zbog obnove fonda divljači proglasit ćemo rezervatom. Nastojat ćemo da dobiti i naše bivše lovište sa sjeverne strane Poljica, zaključio je predsjednik Neven Ljubičić.
Lovci su svoje nedjeljno radno druženje okončali tradicionalnim lovačkim ručkom.


 GODIŠNJA ČLANARINA 800 KUNA




Prošlogodišnji prihodi Jarebice iznosili su 664.355 kuna, a rashodi 602.418 kuna.Od toga najviše 319.900 kuna ubrano je s osnove dresure pasa te 247.985 kuna s osnove članarine. Za nabavku divljači izdvojeno je 56.615 kuna, u vidu članarine Ž.L.S. i H.L.S. uplaćeno je 81.780 kuna, za dnevnice pratitelja dresera 65.100 kuna i tako redom, izvijestio je u tajnik Zdravko Lipotica, uz napomenu kako će se ovogodišnji prihodi kretati u visini od 689.337 kuna a rashodi u iznosu od 689.337 kuna. Najviše, 330.000 kuna planira se utržiti od dresure pasa, 130.000 kuna planira se usmjeriti u plaće zaposlenika te 100.000 kuna u kupnju nove divljači.
– U zadnjih deset godina članarina je našim lovcima podignuta samo 150 kuna i ona sada iznosi 800 kuna godišnje. S obzirom na tešku i složenu financijsku situaciju mi naše obaveze uredno servisiramo. Nikome nismo niti lipe dužni a nikada se još nije dogodilo da je naš račun bio “suh” ili ne daj Bože u blokadi, rekao je Lipotica.


 TKO SMIJE LOVITI DIVLJE SVINJE NA PUNTA SKALI?


Nastavak je donio raspravu o svim ponuđenim izvješćima i zaključcima koje su skupštinari u konačnici jednoglasno prihvatili.Renato Peroš iz lovne jedinice Zaton je branio stav po kojem Izvršni odbor Jarebice bez suglasnosti lovnih jedinica Zaton i Petrčane ne može donijeti odluku po kojoj će lovci iz svih ostalih lovnih jedinica loviti u “njihovom” lovištu na Punta Skali.
– To nije lovište kako vi navodite tih dviju lovnih jedinica, već čitave naše udruge. U skladu s Pravilnikom i Statutom neće se dopustiti samovolja i izdvajanje bilo koje lovne jedinice iz postojećih okvira. Izvršni odbor donijet će odluku kada će se i kako loviti divlje svinje na lokalitetu Punta Skale, kao što je donio odluku da vi i vaši lovci mogu nesmetano loviti u lovištu Vrsi, Poljica i dr., rekao je predsjednik Ljubičić.