Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Optuženi: “Vagu sam koristio jer sam dijabetičar”

Autor: Minja Gugić

19.05.2010. 22:00
Optuženi: “Vagu sam koristio jer sam dijabetičar”


Dean Veličković je u “trenutku počinjenja kaznenog djela bio smanjeno ubrojiv, ali ne u znatnoj mjeri.” Policajci su u njegovu domu pronašli dva grama heroina te manju količinu heptanona, laktoze i fruktoze
Na Županijskom sudu u Zadru jučer je završen dokazni postupak u suđenju protiv 33-godišnjeg kuhara Deana Veličkovića, koji se optužnicom tereti za posjed i “dilanje” heroina.
Zadarski su policajaci, naime, pretragom njegov stana pronašli vrećicu s oko dva grama heroina, manju količinu heptanona te preciznu digitalnu vagu s tragovima droge. Upravo zbog te činjenice Veličković je, prema mišljenju zadarskog tužiteljstva, kojeg u ovom slučaju zastupa Duško Berović, optužen i da se bavi i prodajom droge.
On je pak, jučer u svojoj obrani naveo kako se ne smatra krivim za ono što mu je optužnicom stavljeno na teret. Pojasnio je Sudskom vijeću kojim je predsjedala sutkinja Dijana Grancarić, kako je on težak šećerni bolesnik i ovisnik o teškim drogama posljednje tri godine.
– Ta mi je vaga služila za mjerenje laktoze i fruktoze. Ovisnik sam i zato je kod mene nađen heptanon. Heroin povremeno koristim, a tu količinu koju je policija kod mene pronašla kupio sam od jednog studenta iz Splita za 800 kuna. Nikad ne uzimam drogu intravenozno, već ušmrkavanjem. Vagu sam posudio od jednog momka za kojeg znam da je ovisnik, a koristio sam ju u svrhu mjerenja laktoze jer sam dijabetičar – naglasio je u svojoj obrani, Veličković.
U nastavku je pročitana socijalna anamneza te nalaz i mišljenje vještaka psihijatrijske struke prema kojem je Veličković, kako se to kaže pravnom terminologijom – u trenutku počinjenja kaznenog djela – bio smanjeno ubrojiv, ali ne u znatnoj mjeri. Nije duševno bolestan, ali je ovisnost ipak, ostavila traga na njegovoj psihi i ponašanju.
Suđenje je jučer okončano završnim govorima tužitelja Berovića te obrane, odnosno Veličkovićevog odvjetnika po službenoj dužnosti, Gordana Nižića.
Sutkinja Dijana Grancarić danas će izreći presudu.