Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

O Titu konačni sud može dati samo Bog

19.05.2011. 22:00
O Titu konačni sud može dati samo Bog


Župnik don Krešo Ćirak umjesto u redovnom terminu iza 18 sati zadušnicu je služio rano ujutro


U mjesnoj crkvi Sv. Petra i Pavla na Velom Ižu jučer je ujutro održana misa zadušnica za pokojnog predsjednika nekadašnje SFRJ Josipa Broza Tita. U nazočnosti troje mještana misu je predvodio župnik don Krešo Ćirak.
Usprkos jučerašnjim upornim upitima nismo uspjeli doznati naručitelja misa za Tita i njegovu suprugu Jovanku za koje je uplaćeno 100 kuna, za svaku misu 50. Po Velom Ižu se tek govori kako je misu uplatila “stara cura” iz Malog Iža. Tu nam informaciju nije mogao potvrditi župnik, koji je nakon mise otišao u Zadar.
– Na jutarnjoj misi za Tita bilo nas je tek četvero, župnik don Krešo Ćirak, jedan muškarac, žena i ja, kaže poznata iška sekrastijanka Đurđa Prekpalaj, koja je sinoć zajedno s nekoliko sumještanki u crkvi sudjelovala na redovitoj svibanjskoj pobožnosti. Sveta misa zadušnica za Tita koja je trebala biti održana nakon pobožnosti održana je, usprkos crkvenih obavijesti na pročelju crkve, umjesto u 18 sati već jučer ujutro s početkom u 8 sati.
Iž je u Drugom svjetskom ratu ostao zapamćen po Iškom ustanku iz ljeta 1942. godine. Misa za Tita, neprikosnovenog komunističkog vođu i NOR-a, prvog čovjeka Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) tijekom 35 godina, sve do smrti 4. svibnja 1980., izazvala je očekivano brojne reakcije mještana.
– Sada imamo svoju nezavisnu i slobodnu državu, treba gledati u budućnost, a ne živjeti od prošlosti, rekao nam je jedan neimenovani, razočarani Ižanin.
No moglo se čuti kako se nekad, za vrijeme Tita bolje živjelo, kako se krediti nisu vraćali, kako nitko nije bio gladan i kako su svi imali posla.
– Bez obzira tko bio za života i što učinio, nitko nikome ne može zabraniti molbu za služenje mise zadušnice za nečiju dušu, pa tako ni za Tita. Misa je vjernički čin koji nema niti bi trebao imati ikakve veze s politikom i pokojnikovim djelima ili nedjelima, konačni sud može dati samo Bog. Pa i kardinal Kuharić je držao misu za Jakova Blaževića, državnog tužitelja u procesu protiv Alojzija Stepinca, kažu mještani.
Iako se špekuliralo da će na Iž doploviti i Radovan Ilić iz Umaga, sekretar Komunističke partije Hrvatske u osnivanju, nije ga bilo. On je bio zauzet nošenjem Štafete bratstva i jedinstva do Beograda, gdje će ispred Kuće cvijeća stići točno na Titov rođendan, 25. svibnja, nekadašnji Dan mladosti.
Večeras nakon svibanjske pobožnosti u iškoj crkvi trebala bi se održati i misa za zdravlje Titove udovice Jovanke Broz.