Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Zadrani za život

19.05.2012. 22:00
Zadrani za život


Za upis u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica odazvalo se u prvoj polovici jutra stotinjak Zadrana, no očekuje se da će brojka biti još i veća, kazala je u subotu Mirta Vrančić, koordinatorica akcije


Samo u prvoj polovici jutra u još jednoj akciji Zaklade Ana Rukavina za upis u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica odazvalo se stotinjak Zadrana, no očekuje se da će brojka biti još i veća, kazala je u subotu Mirta Vrančić, koordinatorica za medije i koordinatorica akcije.
Ovo, dakako nije prva njihova akcija koja se održava u Zadru, a iskustva s prijašnjima su redovito bila pozitivna i uspješna, budući da se, kako doznajemo od Vrančić, Zadrani redovito odazivaju akcijama Zaklade. A subotnju akciju poduprli su brojni zadarski pjevači i klape, primjerice Bepo Matešić i David Ricov.
Inače, otkako je pokrenuta Zaklada Ana Rukavina i osnovan Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, uspješno je izvedeno devetnaest transplantacija, odnosno, spašeno je devetnaest života.
– Zaklada postoji već pet godina, no u zadnjih godinu dana se naglo javio veliki broj podudarnih donora, što znači da je registar profunkcionirao, pojasnila je Vrančić.
Svaki građanin, upisom u Registar postaje potencijalni darivatelj te ovim nesebičnim činom građanske solidarnosti može spasiti nečiji život. Transplantacijom koštane srži liječe se bolesnici s akutnim i kroničnim oblikom leukemije te bolesnici s teškim oštećenjem koštane srži.
U hrvatski registar do sada je upisano 35.690 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica od čega je tipizirano 27.775 uzoraka. Od 19 izdanih transplantata iz hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja 11 transplantata je bilo za primatelje u Hrvatskoj, a 8 za primatelje izvan Hrvatske.