Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Uživaju u petodnevnom besplatnom boravku u Marseillu

19.05.2016. 22:00
Uživaju u  petodnevnom   besplatnom  boravku u  Marseillu


– Zbog ogromnog prometa koji ima ova francuska luka, grad ima izražen kozmopolitski duh. Zahvaljujući dnevnom i noćnom obilasku grada mogli smo itekako uvidjeti da je Marseille “vašar”, “babel” svih nacija, kaže Antonio Gašparović
Vaterpolski šampioni iz Sukošana nalaze se u petodnevnom nagradnom boravku  Marseillu, lučkom gradu sa stotinu lica, jezika i običaja.
– Trijumfom na prošloljetnoj 8. po redu Vakanzi, spektakularnom  natjecanju vaterpolista amatera na zadarskoj rivi, fantastični Sukošanci  su, osim medalja i pobjedničkog pehara, za nagradu osvojili i petodnevno putovanje za osam osoba u Marseillu, s plaćenom zrakoplovnom kartom i hotelom, ponosno je podsjetio Borut Gatara, alfa i omega Vakanze.
U tom drugom po veličini francuskom gradu borave  kapetan i najbolji strijelac sukošanske momčadi Božo Brkić, potom Kasijan Pašić Kaso,  Antonio Gašparović Cico, Dino Pavić, Toni Protić i Mirko Čulina. Zbog  neodgodivih obveza u Hrvatskoj su nažalost ostali, voditelj Andrija Dijan Jašo, najbolji vratar Vakanze Luka Grdović, Krševan Grdović, Ante  Šmisl, Martin Peričić i Šime Dijan Jašin.
U hotelu pored stadiona Velodrome
– Smješteni smo u hotelu kod velebnog stadiona Veledromea, na kojem je slavom ovjenčan naš Josip Skoblar Joško, igračka legenda Marseillea, govori Božo Brkić, sportaš od glave do pete, kapetan vaterpolo  momčadi i nogometaša Zlatne luke.
Zahvaljujući Vakanzi, Borutu Gatari i niskotarifnom zrakoplovnom  prijevozniku Ryanairu Sukošanci besplatno borave u prekrasnom “gradu s tisuću lica”, a zahvaljujući internetskim mobilnim platformama  može se izravno gledati i pričati besplatno do mile volje.
– Sve nam je detaljno organizirano.  Borut nam je čak ugovorio i malonogometnu utakmicu s veteranima Marseillea, obznanio je Božo ističući pritom kako je njihova momčad dvostruki šampion Vakanze, za  2014. i 2015. godinu, kao i  da ovo ljeto idu na treću uzastopnu titulu.
Zbog ogromnog prometa koji ima ova francuska luka, grad ima  izražen kozmopolitski duh.
– Zahvaljujući dnevnom i noćnom obilasku grada, u ova tri dana mogli smo  itekako uvidjeti da je Marseille ono što je Perzija bila u antičko  doba- “vašar”, “babel” svih nacija, pa se shodno tome čuju i deseci jezika, oduševljen je Cico iz kafića Kasijan.
Tipična mediteranska kuhinja
– Kuhinja je, pak, tipično mediteranska, s puno svježeg povrća i s velikim izborom ribe, navodi Toni, prvi tenor u klapi potuživši se pritom  kako je u Hrvatskoj minimalna plaća oko 400 eura, a u ovoj, najposjećenijoj zemlji svijeta, oko 1.400 eura.
A samo stotinjak metara od flash-shopping pješačke zone, kaže, sve  izgleda kao da ste zalutali u Istambul ili Kairo, tu se sve i svašta nađe.
– Prvo što smo obišli je bajkovita katolička bazilika  Notre-Dame de la  Garde, s koje se kao na dlanu vidi 26 stoljeća povijesti Marseilla: ostaci  stare luke, glavna katedrala i crkva Svetog Viktora, rasadnik kršćanstva  u Provansi, u jednom će dahu Kaso.
U notesu im je zapisan posjet u Le Panier, tzv. zečju jazbinu prepunu  uskih ulica i kamenih stubišta, bulevar Le Canebiere, slikovitu četvrt  Maghrebi, palaču Longchamp, Euromediterranee..
– Svakako ćemo obići i četvrt gdje se rodio Zinedine Zidane, ali i najpoznatiji otok Chateau d’If, na kojem je Alexandre Dumas “zatočio”  svog grofa Monte Christa te, ako uspijemo, i još koji dio prekrasne Provanse, najavio je Dino.
O noćnom životu Marseilla na ovim stranicama nećemo govoriti.  Ipak su to obiteljski ljudi, mlade, živuće legende Sukošana i ovdašnjeg  sporta.
Do nedjelje i povratka u Sukošan: salut, salam, shalom, tchao, hola,  pozdravili su nas iz Marseillea Božo, Cico, Dino, Toni, Kaso i Mirko. Uzvraćamo, šampioni sretan vam povratak doma!