Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Jedinstvena biciklistička ruta kroz 36 kilometara eko- mreže (GALERIJA)

19.05.2017. 22:00
Jedinstvena biciklistička ruta kroz 36 kilometara eko- mreže (GALERIJA)


Na cilj, postavljen uz restoran Dupin na plaži u Vlašićima, prvi je za svega sat i šest minuta stigao Slovenac Žiga Svetlinčić koji je ujedno, sa 71 godinom starosti, bio i najstariji sudionik maratona
Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode  na otoku Pagu obilježen je biciklističkim maratonom »Pedalom po Pagu« čiji su organizatori Udruga volim Vlašići i JU Natura Jadera.
Iako sudionicima maratona vrijeme u jutarnjim satima nije baš bilo naklonjeno, 77 biciklista svih generacija iz gotovo svih krajeva Hrvatske, pa i iz susjedne Slovenije, ipak se hrabro sa starta u Kolanjskom blatu upustilo u avanturu dugu 36,5 kilometara prema cilju u Vlašićima.
Na cilj je trebalo stići što prije kako bi se ugrabile bogate nagrade, no jedinstveni i oku primamljivi krajolik zaokupljao je sudionike maratona i poticao na sporiju vožnju. Cijela trasa je u eko-mreži, a među ostalim prolazi i kroz šumu Hanzine te ornitološke parkove u Malom i Velikom blatu. Organizatori nisu zaboravili ni one koji su na otok Pag došli kao pratitelji sudionika ili njihovi članovi obitelji, kao ni na posjetitelje. Za njih su u vremenu od 11.30 pa do 13.30 organizirali Birdwatching i obilazak Ornitološkog rezervata Veliko Blato.
– Na ideju da organiziramo ovaj maraton došli smo još u listopadu prošle godine, nakon čega smo pomalo krenuli u realizaciju projekta. U tome smo imali zaista nesebičnu i veliku pomoć iz Zadarske županije i Grada Paga te svih lokalnih turističkih zajednica, uključujući i Turističku zajednicu Zadarske županije. Cilj nam je bio poslati poruku da treba živjeti u službi prirode svaki dan, ali i promocija prirodnih ljepota otoka Paga, naše bogate gastronomske ponude i turizma, kažu Ana Žunić, predsjednica Udruge volim Vlašići i Damir Perić, ravnatelj JU Natura Jadera. Napomenuli su kako su uz spomenute ciljeve imali na umu i drugi – čišćenje smeća u cijeloj dužini biciklističke staze u čemu su im pomogli Grad Pag i lokalno komunalno društvo, zadarska Čistoća, Županijske ceste, lokalni DVD-ovi, ali i brojni mještani koji su se volonterski uključili u akciju čišćenja par dana prije maratona.
Na cilj, postavljen uz restoran Dupin na plaži u Vlašićima, prvi je za svega sat i šest minuta stigao Slovenac Žiga Svetlinčić. Drugo mjesto pripalo je Nikoli Svilanu iz BK Kairos Trogir, a treće je osvojio Ante Perica iz Ako Stankovaca.
U kategoriji “nježnijeg” spola najbrža je bila Josipa Šintić iz BK Zadar, drugo je mjesto pripalo Nikolini Samirić iz Ako Stankovaca, a treće Tini Papić iz BK Kairos Trogir. Nagrađeni su i najstariji i najmlađi sudionici utrke – Željko Bartolin star 71 godinu i Luka Škara, sedmogodišnjak.
Autoricom najbolje fotografije objavljene na FB/Instagramu proglašena je Marina Kazija, a za najbolji video-uradak izabran je rad Ivana Ražova.