Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Kao skulptor u Muzeju antičkog stakla osjećam se kao doma

19.05.2017. 22:00
Kao skulptor u Muzeju antičkog stakla osjećam se kao doma


Slomljena svjetlost, naslov je izložbe Jeronima Tišljara otvorene jučer u Muzeju antičkog stakla.
Jeronim Tišljar vodeće je ime hrvatske i europske umjetnosti stakla, na tragu unaprjeđivanja nasljeđa Goldonijevih ostvarenja. Ipak, on ne dijeli strast za talijanskim tehnikama svoga prethodnika, već preferira tehnike tipične za češko staklo.
Tišljarova usmjerenost na staklene forme razvila se u tri pravca: skulptura, dizajn (industrijski dizajn i istovremeno ograničene serije ekskluzivnog stolnog posuđa) te ostvarenja vezana uz arhitekturu (interijeri i eksterijeri zgrada i sakralne arhitekture).
Formalni jezik njegovih djela često je geometrijski i prilično asketski, profitirajući od upotrebe brušenja i poliranja, kao dijela idejnog rješenja.
Tišljarov važan doprinos hrvatskoj kulturi sastoji se u inovativnoj upotrebi stakla u arhitekturi, što je u modernom obliku bilo gotovo sasvim nepoznato u Hrvatskoj, prije njegovih ostvarenja.
Jeronim Tišljar slijedi najbolje primjere suvremene tradicije češke i europske umjetnosti u staklu i zauzima iznimno mjesto u suvremenoj hrvatskoj likovnoj umjetnosti.
Upravo zbog svega navedenog je dr. sc. Ivo Fadić, ravnatelj Muzeja antičkog stakla, kazao kako su imali sreću da su prošle godine nazvali Tišljara, a on je pristao na izložbu.
Autor je, obraćajući se prisutnima, kazao kako voli staklo i radi s njim cijeli život.
– Kroz ovih nekoliko dana boravka i razgovora s ravnateljem i njegovom ekipom, kao skulptor osjećam se kao doma. Izuzetno mi je drago što ste procijenili da svojom izložbom mogu doprinijeti vašem radu, kazao je Jeronim Tišljar.
U ime Ministarstva kulture izložbu je otvorio Igor Miletić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Zadru. Čestitao je Muzeju antičkog stakla osmu obljetnicu istaknuvši kako je ovo za naš grad jedan događaj, te se vidi da muzej ide naprijed iz godine u godinu.
– Ima savršen izdavački odjel, radionicu i ovu izložbenu djelatnost. Imamo čast ugostiti Jeronima Tišljara, možemo biti sretni jer je naš grad postao meka staklarstva. Ovo nije običan muzej, već doista suvremen sa svim karakteristikama za 21. stoljeće. Kao da se, otvorenjem ovog muzeja, dogodio jedan kairos. Želim još puno izložbi i uspješnog rada, kazao je Miletić otvarajući izložbu.