Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Šarić: Akcija je izvedena po najvećim standardima, a posebno se sjećam sloge i zajedništva

19.05.2017. 22:00
Šarić: Akcija je izvedena po najvećim standardima, a posebno se sjećam sloge i zajedništva


Izaslanik predsjednice RH general bojnik Mladen Fuzul uručio je jučer odlikovanje Reda Nikole Šubića Zrinskog 134. i 159. brigadi Hrvatske vojske koje su sudjelovale u oslobađanju brda Križ. Riječ je o odlikovanju koje zauzima osmo mjesto u važnosnom slijedu hrvatskih odlikovanja, a dodjeljuje se hrvatskim i stranim državljanima za junački čin u ratu, izravnoj ratnoj opasnosti ili iznimnim okolnostima u miru.
Zadrani mogli odahnuti
Oslobađanje brda Križ, kodnog naziva Jaguar, prva je značajnija napadna akcija na zadarskom području. Tim povodom jučer je u Kazalištu lutaka Zadar svečano obilježena 25. obljetnica ove iznimno značajne akcije iz Domovinskog rata. Kako je u svom govoru istaknuo izaslanik hrvatskog premijera Andreja Plenkovića umirovljeni general Rahim Ademi, akcijom je otklonjena izravna prijetnja Zadru.
– U ratu se zna da onaj tko drži visove, drži i doline. Međutim, uspjeli smo ovom akcijom onemogućiti neprijateljeve oči, te njegovo djelovanje po izabranim ciljevima u Zadru. Kasnije, neprijatelj je mogao gađati Zadar samo nasumce. Deblokirana je i Jadranska magistrala, a mi znamo koliko je zbog opasnosti s Križa, bilo teško samo noću voziti kamione pune streljiva za obranu Šibenika i daljnjeg juga Hrvatske, rekao je general Ademi.
General Fuzul istaknuo je da su oslobađanjem Križa Zadrani mogli odahnuti te velikim koracima krenuti u akciju Maslenica, kasnije u Oluju. Dvije brigade, 134. i 159. pokazale su se, naglasio je Fuzul, kao motivirane postrojbe za daljnje oslobodilačke operacije.
Nešto šire o akciji Jaguar govorili su ratni zapovjednici brigada. Umirovljeni brigadir Rodoljub Barić rekao je da su sve postrojbe proistekle iz 112. brigade koja je imala 6 bojni i zonu odgovornosti od Paga do Stankovaca. Njegova, 134. brigada osnovana je 17. listopada 1991. i imala je zonu odgovornosti od Stankovaca do Gorice. Brigada je brojala od 2.300 do 2.700 vojnika da bi ratni put završila kao 134. domobranska pukovnija na granici s BiH.
Ipak, težište akcije provela je 2. bojna 159. brigade. To je naglasio njen ratni zapovjednik umirovljeni brigadir Frane Šarić. Ova brigada osnovana je u veljači 1992., a u njen sastav je ušao Gradski bataljun, 2. i 3. bojna 112. brigade te topnički dio. Zona odgovornosti prostirala se od Viterinaca do Čubrijana.
Prikazan dio dokumentarnog serijala “Pobjednici”
– Nakon dugih priprema, akcija je počela 17. svibnja a završena je 22. svibnja 1992. Vojnici 159. brig., 134. brig. i topništvo 112 brig. izveli su operaciju po najvećim standardima, a posebno se sjećam sloge i zajedništva zbog kojih smo sačuvali živote naših ljudi, rekao je Frane Šarić, dodajući kao je u akciji zarobljeno 50 neprijateljskih vojnika koji su ispraćeni do sigurnosne točke.
U akciji je zarobljeno i 6 vozila i jedan tenk T-34, a cijela akcija će biti upamćena po junaštvu zapovjednika Ivana Vitanovića koji je ušao među neprijatelje i dogovorio njihovu predaju. Bila je to i akcija u kojoj su hrvatski vojnici pokazali da poštuju Ženevsku konvenciju i Međunarodno ratno pravo unatoč činjenici što se neprijatelj barbarski odnosio prema hrvatskim ratnim zarobljenicima.
Nazočne hrvatske branitelje pozdravili su i gradonačelnik Božidar Kalmeta i župan Stipe Zrilić. Kalmeta se sjetio 1991. kad je neprijatelj gađao Jadransku magistralu i kad je poginuo vozač zadarske bolnice Vremenko Vukić koji je kamionom vozio bolničku posteljinu na pranje u Šibenik jer tad u Zadru nije bilo ni struje ni vode. Župan Zrilić pak je rekao da je jedna kaplja krvi prolivena za slobodu, vrijednija od mora i kiša domoljubnih govora. Stoga je oslobađanje brda Križ za zadarskog župana, zapravo bila pobjeda ljubavi i pravde.
Tijekom svečane akademije prikazani su i dijelovi dokumentarnog serijala “Pobjednici” autora Nenada Šestića koji opisuju akciju Jaguar. U braniteljskim kuloarima se moglo čuti da je neprijatelj u ovoj akciji potrošio svu pričuvu topničkog streljiva koja je pobunjenim Srbima na zadarskom području ostavila JNA, a što dodatno govorio o značaju akcije Jaguar i oslobađanju brda Križ.