Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Branko Šare predsjednik Kinološkog društva Dalmatinski pas

Autor: Branko Božić

19.06.2010. 22:00
Branko Šare predsjednik Kinološkog društva Dalmatinski pas

Foto: Branko BOŽIĆ



Na Izbornoj skupštini zadarskog Kinološkog društva “Dalmatinski pas”, koje u svojim redovima trenutačno okuplja oko 170 članova, Branko Šare ponovno je izabran za predsjednika. Početak sjednice do izbora novog vodstva vodio je zadarski veterinar dr. Damir Lukić.
Govoreći o radu društva u zadnje četiri godine, Šare je kazao kako upravo zahvaljujući zadarskim entuzijastima i zaljubljenicima u pse i njihovim brojnim aktivnostima zadarska regija u vidu kinologije postaje sve prepoznatljivija u Hrvatskoj i Europi. To je potkrijepio brojnim primjerima, a među njima na prvo je mjesto istaknuo tradicionalne međunarodne utakmice pasa ptičara te CACIB, izložbu pasa svih pasmina, koja se već godinama održava u Zadru.
Šare je i ovom prigodom istaknuo više nego uspješnu suradnju s Hrvatskim kinološkim savezom u Zagrebu i njegovim predsjednikom dr. vet. Damirom Skokom, Zadarskom županijom i Gradom Zadrom te ovdašnjim lovačkim udrugama, Dijanom iz Zadra, Jarebicom iz Nina te Biogradom iz Biograda.
O financijskim učincima u prošloj godini temeljito je elaborirao blagajnik Niko Perović kazavši kako je društvo 2009. godini ostvarilo dobit od 567.280 kuna, dok je potrošeno 547.158 kuna. O uzgojnim aktivnostima izvješće je podnio voditelj uzgoja Elvis Gospić. Po njegovim riječima lani je prijavljeno 72 legla štenadi svih pasmina, u kojima su se izlegla 384 mlada psa. Po pasminama najzastupljeniji su epanijel bretoni, engleski ptičari i njemački kratkodlaki ptičari.
Izvješće Nadzornog odbora prezentirao je njegov predsjednik, dr. sc. Ante Franić. Konačnim dizanjem ruku i usvajanjem navedenih izvješća stvorile su se pretpostavke za izbor novog rukovodstva. Na prijedlog Ante Franića na mjesto novog-starog predsjednika ponovno je jednoglasno izabran Branko Šare, a za dopredsjednika Neven Ljubičić. Osim njih, u Upravni odbor izabrani su još Jasminka Denona, Elvis Gospić, Dragan Žuža, Niko Perović i Damir Lukić. U Nadzorni odbor imenovani su Berislav Pucar (predsjednik) te Boris Gospić i Ante Perinić Đovani, a njihovi zamjenici su: Ivica Stulić, Damir Pešić i Kristina Ljubičić. U Stegovno povjerenstvo izabrani su Tomislav Jurinčić, Branko Štura i Anđelo Pestić i njihovi zamjenici Marija Plenković, Đuro Ivanović i Hrvoje Rančić.
Zahvaljujući na ponovnom mu ukazanom povjerenju, predsjednik Šare je kazao kako će se on i njegovi suradnici još više zauzimati da zadarska kinologija bude okrenuta napretku kroz povećani broj članova, uzgojem hrvatskih autohtonih pasmina, osobito dalmatinskog psa te sportskih i službenih pasmina. Zauzeo se za još veće jedinstvo i druženje na svim razinama. Na kraju se prisjetio pred nekoliko godina preminulog dugogodišnjeg predsjednika Dalmatinskog psa i doajena zadarske kinologije Jovice Balača, uputivši mu riječi zahvale za sve što je za svog života učinio ne samo za hrvatsku već i svjetsku kinologiju.