Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zadranke će biti nositeljice igre juniorske reprezentacije

Autor: Andrija Prović

19.06.2010. 22:00
Zadranke će biti nositeljice igre juniorske reprezentacije

Foto: Filip BRALA



Ema Meštrović, Glorija Sikirić, Josipa Sesar, Sanja Kovačević i Katarina Popović našle su se među 16 igračica koje u ponedjeljak kreću s pripremama za EP
U Rumunjskoj se od 29. srpnja do 8. kolovoza održava Europsko juniorsko prvenstvo divizije B, natjecanje na kojem će za najbolju selekciju Hrvatske nastupiti pet košarkašica Zadra. Da nije bilo ozljeda Ivane Blažević i Nine Krstić, na popisu putnica za Temišvar našlo bi se čak sedam uzdanica kluba s Višnjika. Ovaj, za zadarsku žensku košarku, sjajan podatak, bio je povod razgovora s Tinom Perišom, izbornicom juniorske selekcije i trenericom Ženskog košarkaškog kluba Agram. Kako dresove obje ekipe nosi velik broj Zadranki, s Perišom smo se osvrnuli na očekivanja vezana uz predstojeću europsku smotru, odnosno nastupe Agrama u protekloj A-1 sezoni.
Ema Meštrović, Glorija Sikirić, Josipa Sesar, Sanja Kovačević i Katarina Popović našle su se među 16 igračica koje u ponedjeljak kreću s pripremama za EP.
– Početkom sljedećeg tjedna idemo na Mali Lošinj gdje ćemo odraditi sedmodnevne pripreme, prve uoči odlaska u Rumunjsku. Žao mi je što su ozljede i fakultetske obveze spriječile čak šest igračica, a među njima bih istaknula Ivanu Blažević iz Zadra i Barbaru Horvat iz Požege čiji će nam izostanci uvelike poremetiti planove. Ipak, dat ćemo sve od sebe ne bi li ostvarile cilj – ističe Periša.
S kakvim ambicijama reprezentacija odlazi u Rumunjsku?
– Želja nam je izboriti povratak u diviziju A, što bi značilo plasman na jedno od prva dva mjesta. Imamo sjajnu generaciju kadetkinja koje bi u budućnosti u spomenutom natjecanju mogle lako do odličja. Stoga, dat ćemo sve od sebe ne bi li im to omogućili. Neće biti lako, posebno jer i Rumunjska želi povratak u diviziju A, no vjerujem da ova reprezentacija ima snage za takvo što.
U kojoj mjeri možete računati na pet juniorki Zadra?
– Sedam košarkašica Zadra bilo je na mom popisu. To je velika stvar. One nisu samo broj, već je većina njih u ulogama nositeljica igre. Iako smo hendikepirani neigranjem Blažević i Krstić, ostale djevojke imat će važnu rolu. Meštrović, Sikirić, Sesar i Popović bit će nam izuzetno važne u rotaciji, dok je Sanja Kovačević perspektivna igračica za koju vjerujem da se može odlično uklopiti. Ove sezone Kovačević nije igrala za seniorsku ekipu, međutim, svojim angažmanom u završnici državnog prvenstva zaslužila je poziv.
Što slijedi nakon Malog Lošinja?
– Poslije Lošinja idemo na pripreme u Veliku. Potom nas očekuju prijateljske utakmice s Izraelom, a zatim i provjere na turnirima u Sofiji i Postojni. Skratila sam pripreme, no unatoč ozljedama i ostalim problemima, cilj ostaje isti.
Iza vas je odlično odrađena A-1 Liga za ostanak. S Agramom ste upisali devet uzastopnih pobjeda.
– Moram priznati da i sama nisam očekivala tako dobar skor. Na početku sezone imali smo ogromnih problema s ozljedama, i to pomalo bizarnim. No kad su one postale stvar prošlosti, a ekipa se uigrala i dobila samopouzdanje, sve je krenulo na bolje.
Kakvo ocjenjujete ovosezonske izvedbe Zadranki u dresu Agrama – Lare Nikpalj i Ive Borović?
– Žao mi je što je Laru sredinom Lige za ostanak zaustavila neugodna ozljeda. Do tada je odigrala dobro, ali sljedeće godine od nje očekujem još više. Iva Borović u početku se uklopila u sivilo ekipe, no ona je s vremenom podizala razinu svoje igre i dokazala se kao izuzetno vrijedna igračica. Obje su velike radnice i zahvalne košarkašice.


 ŽKK ZADAR I KK ZADAR ZAJEDNO SA ŠKOLOM KOŠARKE


Iako nije formirao vlastitu školu košarke, kao što se posljednjih mjeseci najavljivalo, ŽKK Zadar od rujna ipak kreće s novim-starim projektom. Prema riječima Marije Mazije, trenerice seniorske ekipe, zajednička škola košarke muškog i ženskog kluba od sada neće biti samo slovo na papiru, već ozbiljan temelj za stvaranje široke igračke baze.