Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Mudra (u)laganja

19.06.2012. 22:00
Mudra (u)laganja


BAJKE ZA MALU DJECU
Svi se smijemo vicevima na račun Chucka Norrisa s obzirom da su uistinu smiješni, ali malo nas zbilja pogleda koji njegov film ili seriju. Dovoljno je vidjeti onu njegovu kamenu, bezizražajnu facu, pa da se nasmiješ. Ali da ne bih bio uskraćen za nešto zanimljivo, pogledao sam dvije epizode čuvene serije “Walker teksaški rendžer” i nasmijao se do suza. U prvoj epizodi neka banda sotonista otima djecu i onda ih na groblju želi žrtvovati vrhovnom svom sotoni, ali, naravno, u posljednji čas upada Chuck koji ih svojim karate udarcima u par sekundi sve sredi. Ovoga najzločestijeg natjera da se baci na vlastiti nož (s kojim je htio žrtvovati nedužnu dječicu) i svi su na kraju sretni i zadovoljni (osim ovih koji su pretučeni i mrtvi, ali oni ionako više ništa ne osjećaju).
U drugoj epizodi zločesti profesor i šef osiguranja u jednoj školi tjeraju učenike da jedni drugima preprodaju drogu, ali i tu na vrijeme upada hrabri Chuck koji zločeste sredi s par dobro odmjerenih udaraca, a djecu vrati na pravi put, kaže im da taj posao ne valja i opet su svi sretni. U stvari, za ovo zadnje ne znam jer nisam gledao do kraja, ali zar može drukčije završiti? Ipak je tu u akciji Walker teksaški rendžer.
IGRA SJENA
Dokumentarno-igranu seriju “Jugoslavenske tajne službe” ne bih ni gledao, niti spominjao da HRT nije u vlastitom programu, po principu “hvalite me usta moja”, počeo govoriti o svom proizvodu kao o velikom međunarodnom uspjehu (prodan je u BiH,) pa sam ipak pogledao dvije epizode. Spominju se ugledni sugovornici među kojima ima relevantnih ljudi, ali i karikatura kojima nije mjesto u ozbiljnim medijima. Jednostavno je staviti neku sjenu i potpisati je kao “N.N. visoki funkcioner Udbe”, samo je teško objasniti zašto bi bivši Udbini funkcioneri i egzekutori samo tako pristali u javnosti besjediti o svojim kriminalnim aktivnostima. O samim povijesnim podacima o kojima se govori u seriji ne mogu govoriti jer uistinu slabo poznajem te stvari, ali igrane scene s kojima se HRT tako hvali su toliko loše snimljene da su upravo smiješne. To se posebno odnosi na scenu u kojoj dva gimnazijska partijca govore o školskoj zadaćnici Bruna Bušića, kao i na razgovor jednog agenta Udbe kojega Tito nudi kubanskom cigarom. Moglo je i bolje.
SVI NA IGRE NA SREĆU!
 RTL u svojem programu ima nekoliko emisija koje služe da pobude maštu gledatelja, ali i da ih, gledajući tuđe primjere, potaknu na mudra ulaganja, a mudra su ulaganja igre na sreću. “Discovery – lutrija mi je promijenila život” zanimljiva je emisija u kojoj nam prikazuju američke obitelji koje su se obogatile nenadanim dobitkom na lutriji. A dobitci su to od milijun do stotinjak milijuna dolara, tako da sretnici sada mogu raditi što žele i trošiti na svoje manitovštine, a najgora je scena u kojoj sretni supružnici sjede kod pedikerke koja im obrađuje debela i salasta stopala.
Zanimljivo je koliko je bračnih parova gdje je on vozač kamiona, a ona debela domaćica sa stotinjak kila žive vage viška. Nema bračnog para gdje je on profesor književnosti, a ona defektolog. Ali, pustimo sad to. Ovo je emisija koja naprosto tjera labilne i povodljive osobe na nova mudra ulaganja u igre na sreću, a još kada saznamo podatak da se u Americi na to godišnje troši 57 milijardi dolara, što je 500 dolara po kućanstvu, sve vam je jasnije. Poruka je jasna. Sav novac treba uložiti u ovaj mudri posao.
GLUMCI MAJSTORI
Zanimljivo je koliko ljudi zna cijeniti dobre glumačke kreacije, ali i to koliko njih meni prigovara zato što ih ne hvalim u ovoj kolumni. Toliko mi je puta skrenuta pažnja na Nives Ivanković i Stojana Matavulja koji u “Ruži vjetrova” glume brata i sestru poduzetnike, da sam prošli tjedan konačno sjeo pred televizor da ih vidim, i – ostao osupnut. Tako dobru glumu, takvu sugestivnost uistinu nisam dugo vidio u domaćim filmovima i serijama. Scena u kojoj Niveska na TV-u gleda dokumentarac o kitovima i glasno razmišlja o tome koliko kamiona može stati u kitova velika usta uistinu je antologijska, a to što ovi brat i sestra neobično podsjećaju na jednu drugu obitelj čista je i nenamjerna slučajnost. Ma tko bi to uopće i pomislio? Šteta što je serija došla do svog kraja.
[email protected]