Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Na zadarskom području lani zaposleno pet liječenih ovisnika

19.06.2012. 22:00
Na zadarskom području lani zaposleno pet liječenih ovisnika


U Domu Zadarske županije danas je za područje Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske i Ličko-senjske županije održana regionalna edukacija o Projektu resocijalizacije ovisnika o drogama koji su završili neki od programa rehabilitacije i odvikavanja od ovisnosti u terapijskoj zajednici ili zatvorskom sustavu te ovisnika koji su u izvanbolničkom tretmanu i duže vrijeme stabilno održavaju apstinenciju i pridržavaju se propisanog načina liječenja.
Kako je rekla Jadranka Ivandić Zimić iz Vladinog ureda za suzbijanje zlouporabe droga , u 2010. je  na liječenju od ovisnosti u Hrvatskoj bilo 7.550 osoba, od toga je 6.175 uzimalo opijate, a 1.375 je uzimalo ili bilo ovisno o drugim sredstvima.
– Od ukupnog broja opijatskih ovisnika, njih 21 posto nema završenu srednju školu, tako da im nakon izliječenja resocijalizaciju otežava vrlo niska konkurentnost na tržištu rada. Upravo na tome radimo kroz Projekt resocijalizacije koji je donesen 2007. i preduvjet je za održavanje apstinencije, sprječavanje diskriminacije, prekvalifikaciju i doškolovanje, uključivanje na tržište rada i uključivanje u samo društvo. Cilj je bio stvoriti trajni model resocijalizacije liječenih ovisnika u Hrvatskoj i čini se da u tome uspijevamo, rekla je Ivandić Zimić.
O tome govori i broj uključenih u ovaj Projekt koji je do danas samo rastao. Naime, 2007. godine se kroz Projekt resocijalizacije zaposlilo 11 liječenih ovisnika, a 5 ih je bilo uključeno u program školovanja. U međuvremenu su se svi nositelji projekta još više uključili, pokrenute su i zadruge liječenih ovisnika, napredovalo se i u samozapošljavanju… Tako su brojke za prošlu godinu puno bolje. U Hrvatskoj je u 2011. u Projekt je putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje bilo uključeno 126 liječenih ovisnika. Od toga ih je 28 zaposleno, a 57 uključeno u neki od obrazovnih programa. Kako doznajemo od Višnje Perin, koordinatorice ovog Projekta u Područnoj službi Zavoda za zapošljavanje Zadar, od toga ih je u Zadarskoj županiji zaposleno 5, a još 6 je uključeno u program obrazovanja.
Neki od problema u provođenju Projekta su predrasude i nepovjerenje poslodavaca prema bivšim ovisnicima, no i to ide na bolje, ističe Perin, i poziva i druge liječene ovisnike da se jave i stvore sebi bolju priliku.
Na regionalnoj edukaciji o Projektu su bili predstavnici institucija i udruga, poput Zavoda za zapošljavanje,Centra za socijalnu skrb, Zavoda za javno zdravstvo, Obiteljskog centra, terapijskih zajednica, zatvorskog sustava, ali i predstavnici nekoliko ministarstava.
Okupljene je u ime domaćina pozdravio Mladen Mavar, predsjednik Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Zadarske županije.
Kao jedan od najvećih problema naveo je zlouporabu droge u adolescentskoj dobi, ali i staknuo je i važnost prevencije.
– Kao pozitivni primjer prevencije istaknuo bih Trening životnih vještina, program koji su u Rijeci pokazao jako dobrim i koji smo otkupili za Zadarsku županiju. Provođenje programa financiraju s 1,3 milijuna kuna Zadarska županija i Grad Zadar, a njime koordinira Zavod za javno zdravstvo Zadarske županije. Program se provodi u svim šestim i sedmim razredima osnovnih škola u županiji i obuhvaća oko 3.500 učenika, rekao je Mavar.