Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Festival sunca i svjetlosti

Autor: Branko Božić

19.06.2013. 22:00
Festival sunca i svjetlosti

Foto: Branko BOŽIĆ



U organizaciji i pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Nina te uz sudjelovanje ninske Osnovne škole Petar Zoranić i dječjeg vrtića Morska vila sutra, 21. lipnja, održat će se peta po redu tradicionalna jubilarna manifestacija pod nazivom Festival sunca i svjetlosti u crkvici sv. Križa iz 9. stoljeća u Ninu.
Kao što je poznato manifestacija se temelji isključivo na valorizaciji arhitektonskog značenja crkvice sv. Križa, a očituje se prvenstveno u suvremenom promišljanju i novoj prezentaciji poznatog spomenika kulture koji je iznimno i turistički atraktivan, na nacionalnom i na međunarodnom planu.
Program će kako su planirali organizatori u okviru festivalskih događanja krenuti večeras u Baroknoj kući s početkom u 18.30 sati školom glagoljice. Kreativnu radionicu za djecu i odrasle vodit će glagoljski krasopisac Dario Tikulin. Za školu se već prijavilo više od 30 polaznika za koje će sav potreban pribor osigurati TZ grada Nina. Škola glagoljice bit će dostupna svim zainteresiranim u razdoblju od danas do 26. lipnja.
Sutra ujutro nešto prije sedam sati zakazano je okupljanje kod crkvice sv. Križa. Točno u 7 sati i 4 minute okupljeni će nazočiti početku suncostaja (solsticija) kada će po međunarodnom vremenu (tzv. Greenwichu) ove godine započeti ljeto.
U 17 sati pored crkvice sv. Križa bit će otvorena radionica za djecu u kojoj će se djeca likovno izražavati s različitim materijalima (glina, ugljen, štapići…) na temu ovogodišnjeg festivala. U 19 sati otvorit će se izložba radova učenika OŠ Petar Zoranić, također na temu festivala u Višeslavojoj galeriji. Nakon toga u multimedijalnoj dvorani obližnje Barokne kuće bit će prikazan film pod nazivom Broj iz svjetlosti autora Mladena Pejakovića. Po okončanju filma u 20.15 sati predavanje će održati profesor dr. sc. Pavao Pavuša Vežić, dipl. arheologinja Majda Predovan Dadić i profesori s Geodetskog fakulteta u Varaždinu.
Festival sunca i svjetlosti čiji je osnovni cilj da postane i međunarodni znanstveni, kulturni i pedagoški projekt za djecu, mlade i odrasle završit će podjelom prigodnih nagrada i priznanja sudionicima.