Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Tomislavu Dražiću novi predsjednički mandat Vijeća

Autor: Velimir Brkić

19.06.2013. 22:00
Tomislavu Dražiću novi predsjednički mandat Vijeća

Foto: Velimir BRKIĆ



Klaudio Pavić će se opet prikloniti vladajućem HDZ-u, a nova vijećnica HSS-a Jelena Gulan oporbenim vijećnicima SDP-a


Tomislav Dražić (HDZ) i u novom četverogodišnjem mandatu bit će predsjednik Općinskog vijeća Općine Sukošan. Zamjenici će mu biti Klaudio Pavić (HSP dr. Ante Starčević) i Božidar Dijan (SDP).
Svih 13 vijećnika jednoglasno je podržalo ovaj prijedlog, kao i izbor mandatnog povjerenstva te povjerenstva za izbor i imenovanje.
Općinsko vijeće sukladno novom Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi umjesto 15 sada ima 13 vijećnika. U biračke popise upisano je 4.105 birača, glasovalo je 1.948 birača ili 47,45%.
HDZ je dobio povjerenje 961 birača što mu je omogućilo apsolutnu većinu od sedam vijećnika. SDP je dobio četiri vijećnika, HSP AS i HSS po jednog, dok HNS nije prošao izborni prag.
U HDZ-u je Mojmir Torbarina “uskočio” u vijećničku klupu umjesto izabranog načelnika Ante Martinca, a Stipana Banić umjesto Ante Ikića, pa je novi saziv Vijeća: Mojmir Torbarina, Stipana Banić, Tomislav Dražić, Josip Torbarina, Frane Stevanja, Ante Dević i Milan Gašparović (svi HDZ), Božidar Dijan, Marin Keran, Miroslav Raspović i Šime Dijan (svi SDP), Jelena Gulan (HSS) i Klaudio Pavić (HSP AS).
Odnos vladajuće koalicije i oporbe po broju vijećnika bit će, prema viđenom, 8:5. Klaudio Pavić (HSP AS) će se kao i u proteklom mandatu prikloniti vladajućem HDZ-u, a nova vijećnica HSS-a Jelena Gulan iz Gorice četvorici oporbenih vijećnika SDP-a. Konstituirajuća sjednica protekla je u demokratskoj atmosferi uz uvažavanje svih vijećnika.
U ime Državne uprave Zadar sjednicu je prvotno vodila, a potom nadgledala Lena Grbić. Na sjednici su nazočili načelnik i njegov zamjenik, Ante Martinac i Davor Smolić Ročak i Zdenka Banović, pročelnica JUO Općine Sukošan.