Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Bolnica nije kriva za zdravstveno stanje djevojčice

19.06.2016. 22:00
Bolnica nije kriva za zdravstveno stanje djevojčice


Roditelji su tražili odštetu zbog ozljeda vrata mokraćnog mjehura i mokraćnih kanala koje su nastale operacijom mokraćnog kanala
Zadarska obitelj koja je tužila Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice i Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj zbog zahvata kojim je, tvrde, trajno narušeno zdravlje njihove malodobne kćeri, izgubila je spor jer sud nije utvrdio kako je sadašnje zdravstveno stanje proizašlo zbog operacije obavljene u Zagrebu.
Roditelji su, naime, tražili odštetu zbog ozljeda vrata mokraćnog mjehura i mokraćnih kanala koje su nastale operacijom mokraćnog kanala. Zbog takvih ozljeda djevojčica je, naveli su u tužbi, bila prisiljena pohoditi brojne specijalizirane ustanove u Republici Hrvatskoj da bi u konačnici otišla na liječenje u kliniku Barmherzige Schwestern u Linz, gdje su roditelji saznali kako je sadašnje zdravstveno stanje malodobne curice rezultat mehaničke ozljede napravljene pri operaciji.
– Iako je dijete sa svojih četiri godine života, ona danas nosi pelenu i nije izvjesno da će bez pelene moći živjeti u ostatku života. Pored toga je pitanje hoće li zbog ozljeda moći imati potomstvo. Umanjena joj je opća životna aktivnost, pretrpila je fizičku bol, strah, naveli su odvjetnici u tužbi, te zatražili odštetu od 650.000 kuna s osnova povrede prava osobnosti, te 45.000 kuna za troškove liječenja.
Urođena malformacija
Tužene klinike zastupale su stav da je sve učinjeno prema pravilima struke. Na pregledu učinjenom 6. listopada 2010. godine kod tužiteljice je utvrđena urođena malformacija, koja je za posljedicu imala vrlo široko ušće uretre iz koje kapa urin, te je inkontinencija utvrđena prije bilo kojeg invazivnog zahvata.
– Liječnik u bolnici u Linzu dijagnosticirao je urođenu deformaciju mokraćnog kanala, zatim postavlja sumnju na iatrogeno postupanje liječnika (koje uzrokuje ozljedu, pr.a.), da bi konačno naveo da se radi o iatrogenoj ozljedi vrata mokraćnog mjehura. Prema svemu navedenom dijagnoze postavljene od strane liječnika u inozemstvu da su veoma dvojbene i da se iz njih ne može neprijeporno ustanoviti eventualna liječnička greška, stajalo je u odgovoru na tužbu.
Dr. Zoran Bahtijarević, liječnik koji je napravio operaciju, naveo je da je već na rendgenskom stolu uočio da postoji malformacija, što je potvrđeno kod pregleda u općoj anesteziji.
– Nakon zahvata konzultiran je i prof. Guys iz Marseilla, koji je jedan od vodećih stručnjaka za malformacije ženskog urogenog trakta, koji je preporučio da se sačeka da tužiteljica napuni tri godine života kada bi se pristupilo rekonstrukciji, naveo je Bahtijarević, isključujući mogućnost da bi do inkontinencije došlo naknadno, budući da je curica od prvog trenutka bila inkontinentna.
Upitan prijevod s njemačkog
Presudno je bilo vještačenje stalnog sudskog vještaka, specijalista za dječju kirurgiju prof. dr. sc. Mihovila Biočića. On je precizno utvrdio da se kod tužiteljice radi o kompleksnoj prirođenoj anomaliji u kojoj, uz ostalo, dominira inkontinencija mokraće, uz nedostatak jednog bubrega i mogući HWW sindrom. Te su anomalije, utvrdio je, prirođene i postojale su prije kirurške intervencije u KBC Klaićeva. Zaključak je ovog vještaka da nije bilo liječničke greške tijekom liječenja, a bolesti/stanja kod djevojčice su posljedica kompleksnih prirođenih anomalija mokraćno spolnih organa.
Tužitelji su prigovorili nalazu i mišljenu vještaka Mihovila Biočića, jer ono odudara od stanja utvrđenog u nalazima dr. Josefa Oswalda iz Linza. Međutim, dr. Oswald u prva tri nalaza nije niti spomenuo mogućnost liječničke greške, a i prijevod s njemačkog je bio dosta upitan. Sud je u cijelosti prihvatio nalaz i mišljenje vještaka.