Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

“Bilo bi tužno da koncesionari zabrane prilaz plažama na kojima smo odrasli”

19.06.2017. 22:00
“Bilo bi tužno da koncesionari zabrane prilaz plažama na kojima smo odrasli”


Više od 60 prijateljskih inicijativa, udruga, lokalnih samouprava, pridružilo se ovih dana inicijativi Pokreta otoka “Čujete li svoje otoke, svoju obalu?” Pod tim geslom, jučer je održan prosvjed na Markovom trgu u Zagrebu gdje su otočani jasno poručili kako žele sudjelovati u odlukama o otocima i obali te vratiti Zakon o koncesijama na javnu raspravu. Prosvjednici u konačnici traže ukidanje prijedloga zakona koji je po njima štetan i koji na mala vrata uvodi praksu zabrane pristupa pomorskom dobru.
“Uskoro će nam prodavati i zrak”
– Neslužbeno doznajemo kako će rasprava o novom zakonu biti odgođena. Pokazalo se da javnost ipak ima utjecaj. Bilo bi jako tužna da koncesionari zabrane prilaz našim plažama na kojima smo odrasli. Na Silbi se svake godine trudimo da plaže ostanu čiste i da svako ima mjesta za svoj šugaman. O odlučivanju koncesioniranja obale treba uključiti i lokalno stanovništvo! Kako su krenuli, uskoro će nam prodavati i zrak, rekla nam je izravno s prosvjeda članica Mjesnog odbora Silbe Matilda Sindičić.
Predsjednica MO Silba Sara Lovrović kaže kako su simbolički prosvjed prostiranjem ručnika na rivi na Silbi, pozdravili i brodari sirenama svojih brodova.
– Koncesija sama po sebi nije loša. Međutim, kod nas se pokazalo da je to samo legalan način da se ugrabe novci, a da se istovremeno ništa ne vrati zajednici, rekla nam je Sara Lovrović.
Predsjednik Otočnog sabora Denis Barić kaže kako je rasprava u Hrvatskom saboru o Zakonu o koncesijama pokazala da je povod donošenja navedenog Zakona usklađivanje s EU direktivama.
– Pitamo se zašto svi drugi zakoni u Republici Hrvatskoj nemaju isti tretman kod usklađivanja s EU direktivama, a posebno oni od kojih bi imali najviše koristi građani Republike Hrvatske. Apeliramo na saborske zastupnike da se uvaži posebnost pomorskog dobra kao jedinog općeg dobra u Republici Hrvatskoj, te da se u odredbe Zakona, ugrade odredbe kojima bi se članovima lokalne i područne samouprave, kao najzainteresiranijim predstavnicima sveukupne hrvatske javnosti omogućilo sudjelovanje u pripremnim radnjama prilikom postupka za davanje koncesija na pomorskom dobru, kao i sudjelovanje u samom postupku donošenja odluke o davanju koncesije na pomorskom dobru, rekao je Denis Barić, dodavši kako je Otočni sabor predložio zakonsku dopunu, kojom bi se omogućilo da u sastav Županijskog povjerenstva za granice pomorskog dobra i proširenja lučkih područja kao jedan od članova obvezno uđe osoba delegirana od strane lokalne zajednice područja na kojem se odvija postupak.
Izuzeti pomorsko dobro
Akcija mladih također se pridružila zahtjevima da se iz Zakona o koncesijama izuzme pomorsko dobro, vode i rudna bogatstva.
– Ono što dodatno „bode oči” je da bi se prema novom Zakonu o koncesijama takve zloupotrebe koncesija trebao kontrolirati ministar financija, u našem slučaju to je ministar Marić povezan sa svim tim dubiozama oko navedenog primjera koncesioniranja kod tvrtki i vlasnika Agrokora na sve moguće načine. Sam Zakon o koncesijama potpuno je neprimjeren čak i za javna dobra kao što su primjerice ceste, a za opća dobra kao što su vode ili pomorsko dobro apsolutno je izigravanje Ustava Republike Hrvatske i kršenje ustavnih prava građana Republike Hrvatske na slobodno korištenje takvim dobrima. Ovim prijedlogom Zakona o koncesijama davatelj koncesije sam objavljuje obavijesti o namjeri davanja koncesije na način i vrijeme koje sam propisuje, a studiju opravdanosti izrađuje bez participacije građana bez obzira radi li se o javnom ili čak općem dobru, navodi se između ostalog u reakciji zadarske Akcije mladih.