Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Leopold Burčul & comp. okreću novu klupsku stranicu

19.06.2017. 22:00
Leopold Burčul & comp. okreću novu klupsku stranicu


Jučer je klub sa Stanova izvijestio da će novi trener prve momčadi biti Leopold Burčul . U srijedu, 21. lipnja on će biti predstavljen javnosti na konferenciji za novinare na kojoj će biti i Svetko Ćustić, predsjednik uprave.
– Počašćen sam time što mi je povjerena pozicija trenera prve momčadi NK-a Zadar – kazao je jučer Leopold Burčul.
Nakon odlaska Ivana Pudara, kojemu je klub javno zahvalio što je pritekao u pomoć, u Stanovima baš i nije bilo previše vremena za razglabanje na temu prvoga trenera.
Najbolje rješenje
Objektivne okolnosti dovele su do odluke da se najbolje moguće rješenje pronađe u vlastitom okružju, u ovdašnjem nogometnom miljeu. Leopold Burčul (1969.) svakako jest čovjek koji u nogometnom svijetu ima specifičnu težinu. Od prvih igračkih dana u Galovcu, preko Bagata, Raštana, Velebita, DOŠK-a, biogradskoga Primorca, HV-a Posedarje, te kratke epizode u Zadru (kad je trener bio današnji izbornik Vatrenih Ante Čačić) Burčul je imponirao strašću, a oduševljavao jednostavnošću izvedbe. Kako je u danom trenutku pohitao braniti Hrvatsku od velikosrpske agresije, te postao sudionik Domovinskoga rata u ulozi profesionalnoga vojnika (poslije je do umirovljenja imao besprijekornu karijeru), igranje nogometa došlo je u drugi plan, ali nikad se od te čarobne igre nije posve odmaknuo. Po završetku igračke karijere postao je trener, a njegova najznačajnija postignuća u tom zvanju dva naslova prvaka 3. HNL Jug s razigranim Raštanima 2011. i 2012. Kad je bio proglašen i najuspješnijim trenerom u Dalmaciji. Poslije dijela trenerske karijere u Raštanima Burčul je vodio benkovački Velebit, kninsku Dinaru, biogradski Primorac, te dubrovački GOŠK, a jedno vrijeme i juniorsku momčad NK- a Zadar.
– Svima nam je razvidno da su klupske ambicije plasman u viši stupanj natjecanja. Konkretno, povratak u 2. HNL. Očekuje nas, momčad, stručni stožer i klupsko vodstvo, puno posla – govori Burčul.
Terkeš u stručni stožer
Završetak prošle sezone ujedno je naznačio i odlazak nekih igrača. Vlatko Blažević, najbolji klupski strijelac, ujedno i u 3. HNL Jug, odavno je već u zaprešićkom Interu, a dočulo se i da je Jure Pedišić otišao u Rudeš.
– Odmah ćemo intenzivno početi i razgovore i sve moguće poteze kako bismo čim prije definirali momčad. Ono što sad mogu reći jest da će Želimir Terkeš završiti igračku karijeru i da će postati dio stožera, a sa svim drugim igračima ćemo razmotriti situaciju, njihove planove i ambicije i slično, ali im jasno dati do znanja i što klub očekuje.
Ovisno o tomu kad će početi nova sezona u 3. HNL Jug, Burčul će sa suradnicima (pomoćni trener ostat će Zvonimir Jurić) odrediti nadnevak okupljanja i početak priprema.
– Realno je da će to biti krajem prve ili početkom druge polovice srpnja. Vjerujem kako će klub do tada imati na stolu brojne informacije nakon razgovora s igračima, jednako s onima koji su već igrali u Zadru, kao i s onima koji žele ovdje doći.
U zadarskoj javnosti zadnjih dana moguće je čuti da nije isključen povratak Jure Jerbića i Domagoja Mujića, ali i još nekih Zadrana koji su više ili manje igrali u drugim klubovima.
– Moje načelo je sukladno klupskom – tko se želi vratiti u dobroj vjeri i pomoći, vrata su mu širom otvorena – zaključuje Burčul.
Izbor i odluka klupskoga vodstva kad je u pitanju trener prve momčadi ukazuju na orijentaciju najveće moguće iskoristivosti ovdašnjih ljudskih resursa. Po svojim trenerskim dometima Burčul je čovjek koji je dokazano sposoban za sudjelovanje u predstojećem okretanju nove klupske stranice.