Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ni Dukić neće polagati vijence pod zvijezdu

19.06.2017. 22:00
Ni Dukić  neće  polagati  vijence  pod  zvijezdu


Dukić će u četvrtak nastaviti tradiciju bivših gradonačelnika koji su Dan antifašizma obilježavali tek polaganjem lovorovog vijenca na Narodnom trgu
Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, oduvijek je bio dan prijepora između gradske vlasti i županijske Udruge antifašista, a čini se kako se ta praksa nastavlja i ove godine. Naime, novi zadarski gradonačelnik Branko Dukić neće u četvrtak polagati vijence na spomen-obilježje poginulim antifašistima na Gradskom groblju.
Potvrdio nam je to sam Dukić kojega smo pitali hoće li i on na ovaj državni praznik položiti vijence samo na Narodnom trgu.
– Čitava Hrvatska, pa tako i Grad Zadar, ovim praznikom obilježava početak borbe protiv fašizma. Zadar je u to doba posebno nazadovao pod talijanskom okupacijom, uostalom, kao što je nazadovao i tijekom svakog totalitarnog režima. Polaganjem vijenca na Narodnom trgu odajemo počast svim poginulima u borbi protiv fašističke okupacije i svim žrtvama tog režima, dakle počast ljudima, a ne simbolima, jer su se pod raznim simbolima događala zlodjela, mada vjerujem da je većinu ljudi koja je sudjelovala u tom ratu vodila vjera u samostalnu, slobodnu i bolju Hrvatsku – kaže Dukić.
Iako je u odgovoru izbjegao izrijeklom izreći “ne”, jasno je da će nastaviti tradiciju bivših gradonačelnika koji su Dan antifašizma obilježavali tek polaganjem lovorovog vijenca na Narodnom trgu.
Isti se scenarij svake godine odvija i 25. rujna kada Hrvatska slavi Dan donošenja odluke o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka s maticom zemljom Hrvatskom. Iako je riječ o važnom datumu za hrvatsku povijest kojom se slavi pripojenje Zadra i otoka Hrvatskoj, gradska vlast vijenac je također polagala samo na Narodnom trgu.