Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U javni zahod ušla vlaga

Autor: Katina Vrsaljko

19.07.2010. 22:00
U javni zahod ušla vlaga

Foto: Adam VIDAS



Došlo je do tehničkih problema i zahod se neće otvoriti dok se problem ne sanira. Naime, vlaga se pojavljuje na zidovima i po podovima, najvjerojatnije usljed kondenzacije. Sada prvo stručnjaci trebaju utvrditi uzrok i način na koji će se problem sanirati, rekla je Ivana Dadić


Nakon što su 1. srpnja napokon završili radovi na bedemu na Trgu pet bunara, građani, turisti, a ponajviše ugostitelji s Poluotoka ponadali su se da će proraditi i skupi javni zahod koji se nalazi u bedemu. Uz ostale javne zahode ucrtan je u turističku kartu grada Zadra, ali mnogobrojni turisti zadnjih dana u bedemu nailaze na otvorena vrata zahoda kroz koja smiju samo poviriti.
Ispred ulaza u zahod je postavljen i znak kako bi ljudi lakše shvatili gdje je taj zahod u koji i dalje ne mogu ući. Otvorena su vrata, na vratima je stolica i obješen natpis “radovi u tijeku”. Na stolici sjedi čovjek koji objašnjava da se zahod ne smije koristiti i kaže da ne zna do kada.
Izvana izgleda kao da radovima nema ni traga, a tako se čini i Vladi Bapcu, voditelju obližnjeg restorana “Pet bunara”.
– Gospodin čuva ulaz u zahod svaki dan do 12 ili 13 sati. Svako malo mu netko prilazi, no nemaju sreće. Onda se snalaze na razne načine – ili trpe ili obavljaju nuždu po parkovima, a nerijetko dođu upravo kod nas. Tu sam već pet godina i uvijek imamo taj problem. Turisti uđu kod nas, nekad zamole korištenje wc-a, a nekad samo uđu bez pozdrava, priča Babac.
Kako doznajemo iz Grada Zadra, radovi u zahodu će uskoro opet biti u tijeku. U više navrata se odgađalo otvaranje ovog zahoda za javnost. Prvo se nije mogao otvoriti zbog arheoloških iskapanja na Trgu pet bunara, potom je otkriveno da je bedem u vrlo lošem stanju te je bilo potrebno prvo njega sanirati, a tome je još prethodilo i statičko ispitivanje tog prostora. Neko vrijeme se ovaj wc čak i koristio. Moderna antivandalska oprema i umivaonici od rostfraja nisu mnogima poslužili jer se opet zatvorio radi duge sanacije ugaonog bastiona, poznatog kao bastion Ponton. Kad se sve to napokon završilo, u javni zahod je ušla – vlaga.
– Došlo je do tehničkih problema i zahod se neće otvoriti dok se problem ne sanira. Naime, vlaga se pojavljuje na zidovima i po podovima, najvjerojatnije uslijed kondenzacije. Sada prvo stručnjaci trebaju utvrditi uzrok i način na koji će se problem sanirati, rekla je Ivana Dadić, stručna suradnica za protokol i informiranje građana u Gradu Zadru.