Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Jedan od najsloženijih zadataka u obuci vojnog pilota

Autor: Siniša Klarica

19.07.2013. 22:00
Jedan od najsloženijih zadataka u obuci vojnog pilota


Učenici letači 18. naraštaja Pilotske škole HRZ-a jučer su uspješno završili grupno letenje helikopterima Bell 206-B. Radi se o jednom od najsloženijih zadataka na putu ka dobivanju zvanja vojnog pilota helikoptera.
Specifičnost ovog letenja je u tome što je to tipično vojno orijentiran razdjel letačke obuke, koja se u većini borbenih letačkih zadaća provodi u grupi od nekoliko helikoptera, kako bi se prezentirala veća udarna moć. Riječ je o letenju u zajedničkoj skupini u određenom poretku i pod jednim zapovijedanjem.
Završetkom ovog dijela obuke budući piloti su u potpunosti osposobljeni za sigurno i samostalno upravljanje te vođenje helikoptera u ulozi vođe i pratitelja u vizualnim meteorološkim uvjetima danju, u sastavu para, primaknutom i razmaknutom postroju, kao i koloni. Nakon grupnog letenja slijedi još složenija obuka po modularnom instrumentalnom i namjenskom letenju, a završetkom navedenih obuka, kadeti se osposobljavaju za provedbu svih letačkih zadaća na ovom tipu helikoptera te se raspoređuju u operativne eskadrile HRZ i PZO.