Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

S porukom u boci na Otok djetinjstva

Autor: Andrina Luić

19.07.2013. 22:00
S porukom u boci na Otok djetinjstva


Dan uoči izložbe autorica je u Zadru bacila u more deset boca s pozivnicama za izložbu, a sretnom nalazniku, koji s bocom i pozivnicom prvi dođe na izložbu, slikarica će darovati originalnu grafiku


Ugljan je otok djetinjstva moga supruga, a Preko dio mojih najranijih dječjih uspomena kada sam s roditeljima iz Zadra dolazila na kupanje na Školjić i preške plaže. Zato je galerija Dom na žalu idealno mjesto s kojega ćemo se danas otisnuti na Otok djetinjstva, kazala nam je akademska slikarica Manuela Vladić Maštruko uoči otvorenja večerašnje izložbe u preškoj galeriji Dom na žalu.
Izložba, kako govori i njen naslov, posvećena je djetinjstvu, doživljajima i uspomenama koje su nas oblikovale. Autorica koristi Proustov efekt kolačića madeleine kako bi u sebi i gledateljima potaknula sjećanja i emocije vezane uz vrijeme kada smo bili djeca, propitujući koliko smo iskonskog sačuvali u sebi. U prvom čitanju njezinih tema i motiva nailazimo na dječju naivnost tumačenja, ali oni koji su morali napustiti simbolički rajski otok djetinjstva i zaplivati morem grube stvarnosti, prepoznat će u naslovima “Prijateljstvo”, “Nesporazum” – s jedne strane vječni sirenski vapaj, a s druge osudu nemogućnosti komunikacije. S tog dualnog i suprotstavljajućeg gledišta možemo promatrati i sam fenomen djetinjstva, bilo da smo sami proživjeli bolne faze odrastanja i prinudne socijalizacije, bilo da ga idealiziramo i glorificiramo u zbirci uspomena. Ipak, kako čovjek odrasta on sve više treba mjesta koja ga ucjeljuju, mjesta odakle dolazi i kamo se može vratiti, a to je, čini se, upravo Otok djetinjstva!
– Djetinjstvo, mjesto koje smo zaboravili, jer smo odrastajući imali toliko toga za pamtiti, mora biti ponovno otkriveno, osvojeno poput otoka s blagom, utvrde u nutrini bića, poručila je slikarica kada je jučer poslijepodne u Zadru bacila u more deset boca s pozivnicama za izložbu. A sretnom nalazniku, koji s bocom i pozivnicom prvi dođe na izložbu, autorica će darovati originalnu grafiku.
Za trajanja izložbe, Manuela će u galeriji Dom na žalu održati dvije likovne radionice za djecu i odrasle, radionicu izrade riba od naplavina i radionicu kreiranja Dječje zastave.