Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

U nedjelju Turci bježe na obalu

Autor: Velimir Brkić

19.07.2013. 22:00
U nedjelju Turci bježe na obalu

Foto: Zvonko KUCELIN



Kad su Turci nakon žestoke borbe s kršćanima podvili rep i dali petama vjetra prema drevnom gradu Vrani, u znak pobjede nebo je proparao vatromet. A onda je uslijedilo veselje…


Uvertira Dana vitezova vranskih održala se u noći s četvrtka na petak u Pakoštanima. Riječ je o scenskom spektaklu, noćnoj bici u luci u Pakoštanama s atraktivnim jedrenjakom Branimir iz Zadra, brodicama, latinskim idrima, viteškim skupinama, srednjovjekovnim topništvom, vatrenim oružjem, specijalnim efektima. Tisuće Pakoštanaca i mještana okolnih sela, turista i znatiželjnika.
– Bitka se održava na mjestu gdje se uistinu događala. Otočić Sv. Juština, udaljen je od obale 200 metara, a poslužio je za zbjeg stanovništva. Scenarij se veže za stvarne činjenice iz povijesti. Tu su i Durak beg i Jusuf Mašković, govori Dijana Vulin, direktorica Turističke zajednice.
Ispaljeno je stotine topovskih kugli, pucalo se iz pušaka i kubura, a pljeskalo uzduž i poprijeko Pakoštana. A kad su Turci nakon žestoke borbe s kršćanima podvili rep i dali petama vjetra prema drevnom gradu Vrani, u znak pobjede nebo je proparao vatromet. A onda je uslijedilo veselje.
Danas će se održati turnir u streličarstvu, a predstavit će se viteške skupine Fekete Solyom i Ursus iz Slovačke, a od domaćih viteške skupine Red čuvara grada Zagreba i Zlatni kalež, najavila je direktorica TZO Pakoštane.
Posjetitelji će moći uživati u atraktivnoj noćnoj bitki, konjaničkim predstavama, streličarima, mačevaocima, žonglerima, srednjovjekovnoj kuhinji, srednjovjekovnim obrtima, radionicama…