Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Krila Oluje – hrvatski “Top gun” (FOTOGALERIJA)

19.07.2016. 22:00
Krila Oluje – hrvatski “Top gun” (FOTOGALERIJA)


Nakon povratka iz Velike Britanije, gdje su osvojili prestižnu nagradu King Hussein Memorial Sword – mač kralja Huseina, piloti akrobatske grupe “Krila Oluje” prezentirali su našoj novinarskoj ekipi program kojim su osvojili nebo, žiri i mnogobrojnu publiku. Šesteročlana akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane “Krila Oluje” koja djeluje u sastavu Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze u vojarni Zemunik, nagradu za najbolji nastup dobila je prošli tjedan na međunarodnom vojnom aeromitingu Royal International Ait Tatoo (RIAT) u zrakoplovnoj bazi Fairford u Velikoj Britaniji. Štoviše, navedeno je kako su pokazali zavidnu razinu letačkih sposobnosti, a u 25-minutnom nastupu veličanstvena šestorka s avionima Pilatus PC-9M izvela je 23 figure.
– Što nam znači ova nagrada?! Možda je dovoljno reći da je aeromiting RIAT najprestižniji vojni aeromiting na svijetu i da definitivno među vojnim pilotima ima kultni status. Tijekom 11 službenih godina postojanja “Krila Oluje”, nama je odlazak na RIAT oduvijek bio najveća želja. Nakon što se prošle godine grupa gotovo ugasila, činilo se da RIAT nije nikada bio dalji. U pravilu smo godišnje imali 10 do 15 nastupa, od čega dva do tri međunarodna aeromitinga izvan RH, ali prošle godine nakon predstavljanja nove postave nismo se imali priliku prezentirati izvan RH. No svega godinu dana kasnije neostvarena želja se ispunila. Dali smo sve od sebe i ostvarili zasigurno najveći uspjeh u dugogodišnjoj vrlo uspješnoj povijesti “Krila Oluje”. Ova nagrada za sve nas ima veliki značaj, ponosno ističe vođa akrobatske grupe, 41-godišnji pukovnik Damir Barišić. A još je važnije što se grupa vratila na međunarodnu scenu na najbolji mogući način.
Pukovnik Barišić ostao je jedini pilot s iskustvom nakon što su prošle godine šestorica članova prethodne postave prihvatila ponudu iz Katra. No, iskustvo koje je do tada stekao u 85 nastupa, od kojih 50 kao vođa grupe, a prije svega ljubav prema onome što radi, rezultirali su uspjehom u koji je malo tko vjerovao. Trebalo je, naime, ponovno oformiti grupu i dovesti ju na razinu koju su do tada godinama prezentirali.
– Na naše zadovoljstvo nova postava je već prošle godine u svega dva, tri mjeseca bila spremna za nastupe i dostigla visoki nivo, onaj koji su ljudi godinama navikli gledati. Zimu smo iskoristili za uvježbavanje nekih elemenata koje nismo stigli godinu ranije, te čak ubacili i nešto novo. Pojaviti se ove godine na jednom mitingu poput RIAT-a među svim tim prestižnim vojnim zrakoplovima i vrhunskim pilotima, a pogotovo još i osvojiti nagradu, definitivno je vrhunac u svih ovih jedanaest godina postojanja “Krila Oluje”, kaže pukovnik Barišić.
Svoje vještine “Krila Oluje” pokazat će već nadolazećeg vikenda u Varaždinu, a do kraja godine nastupit će i u Sinju te na AirPoweru u Austriji, velikom međunarodnom mitingu na kojem se okupi oko 400 tisuća ljudi. Barišić je najavio i “prinovu” u “Krilima Oluje” već na jesen, kad im je u planu obuka novog člana, zbog odlaska natporučnika Darka Belančića u Ameriku na tromjesečno školovanje. Po njegovu povratku sam Barišić će se, kaže, povući. Vođenje grupe preuzet će upravo Belančić, dok će Barišić ostati uz grupu u mentorskoj ulozi.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU