Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Milin: Ovo je velika škola za sve nas

19.07.2016. 22:00
Milin: Ovo je velika škola za sve nas


Hrvatska nogometna reprezentacija do 19 godina neslavno je završila nastup na Europskom prvenstvu u Njemačkoj. Mladi “vatreni” su s tri poraza bez osvojenog boda kompletirali svoj nastup u skupini B. Nakon poraza od Nizozemske (1:3) i Francuske (0:2), Hrvatska je u posljednjoj utakmici poražena i od Engleske rezultatom 1:2. Nema dvojbe da je ovo rezultatski neuspjeh jer se tri poraza u skupini i činjenica da nije osvojen niti jedan bod ne mogu drugačije niti okvalificirati. Uostalom, cilj koji je prije ovoga Europskog prvenstva postavio izbornik Ferdo Milin o plasmanu među pet najboljih reprezentacija što bi automatski donijelo odlazak na Svjetsko prvenstvo u Južnoj Koreji, nije ostvaren. S naglaskom da ovaj cilj ispred Milina i njegove momčadi nije postavio HNS, nego on sam. Kada bi gledali isključivo ove tri utakmice i igru naših nogometnih nada, onda dojam i nije toliko loš. Ako izuzmemo tri neobjašnjivo loša otvaranja utakmica i naivnost koju su iskazali naši dečki, igra je globalno govoreći bila solidna. Dapače, nitko od ove tri reprezentacije ne može kazati da nas je nadigrao i da smo bili potčinjeni na terenu. Većim dijelom Hrvatska je bila ta koja je diktirala tempo, između ostalog i zbog činjenice da su u sva tri navrata bili u rezultatskom zaostatku. I prije dvoboja s Englezima Hrvatska je izgubila sve šanse za ulazak među tri prvoplasirane momčadi iz Skupine B, ali su unatoč tome željeli svoj nastup na EP-u završiti eventualnom pobjedom ili remijem. Međutim, čini da da su “izgorjeli” u velikoj želji. Odmah nakon susreta s Englezima svoje viđenje dao je izbornik Ferdo Milin.
– Bila je to teška utakmica, pogotovo psihološki. Nismo ni loše ušli u utakmicu, ali smo iz dvije pogreške primili pogotke. Poslije smo se vratili, bili bolji i imali izglednije šanse, ali nikako da ih realiziramo – sažeo je izbornik Ferdo Milin.
Hrvatska je snage odmjerila i s Nizozemskom i Francuskom te unatoč nezadovoljstvu rezultatom stekla vrijedna saznanja, istaknuo je:
– Ovo je velika škola za sve nas, posebno za igrače koji su ’98 godište, a njih su devetorica. Ovo im je veliki plus ako se sljedeće godine plasiraju na Europsko prvenstvo – rekao je Milin.
U dvoboju s vršnjacima iz Engleske, kapetansku vrpcu Hrvatske nosio je Nikola Moro, koji je svoj nastup okrunio i pogotkom za konačnih 1:2.
– Loše smo ušli u utakmicu, kao i protiv Nizozemske, te su Englezi na naše pogreške zabili dva brza gola. No, potom smo skupili glave i sve je bolje izgledalo u oba smjera. Dodatno nas je podignuo pogodak, ali nismo uspjeli izjednačiti. Naravno da mi je bio veliki motiv nositi kapetansku vrpcu, a vjerovali smo da možemo napraviti i bolji rezultat na ovom natjecanju. Ipak, ovo nam je iskustvo više za sljedeću godinu – ispričao je Moro poslije utakmice.
Karlo Plantak također je ponudio svoja razmišljanja po završetku dvoboja.
– Naravno da smo tužni i razočarani što smo izgubili sve tri utakmice, očekivali smo više sami od sebe. Međutim, trudili smo se koliko smo mogli i nema se kome što zamjeriti. Nažalost, unatoč našem maksimumu završilo je tako kako jest. Veliki je uspjeh za nas pojedinačno, kao i za hrvatsku reprezentaciju, biti među osam najboljih u Europi, ali nismo se uspjeli kvalificirati na Svjetsko prvenstvo. Nadam se da će sljedeća generacija proći još bolje – rekao je Plantak.