Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Noć punog miseca u top 5 manifestacija u Hrvatskoj

19.07.2016. 22:00
Noć punog miseca u top 5 manifestacija u Hrvatskoj


Okrugla, jubilarna Noć punog miseca održat će se 23. srpnja u subotu na zadarskoj rivi, a ove se godine možemo pohvaliti da nas uz naše stalne suradnike i partnere, Grad Zadar i gradsku Turističku zajednicu marketinški i financijski prati i Hrvatska turistička zajednica. U proteklih 15 godina bilo je uspona i padova, ali se manifestacija uspjela održati i sačuvati svoju izvornost i originalnost, kao spoj tradicije, kulture i običaja zadarskog kraja – gradova i otoka i zaleđa- rekao je jučer Neven Stojaković, poznati zadarski scenograf i jedan od idejnih začetnika Noći punog miseca, dodajući kako i broj posjetitelja govori da ta manifestacija i dalje zahtjeva pažnju.
Pojasnio je još kako je teško naći sponzora jer bi onda on bio taj koji bi diktirao smjer manifestacije, koji bi se kosio s tradicijom, ali je naglasio i kako se ne bi ljutili da pripomognu tvrtke kao što su primjerice, Cromaris ili Podravka.
Stojaković je dodao i da se Noć punog miseca kroz godine mijenjala, ali je ideja vodilja ostala ista, a to je težnja da manifestacija dobije svoj puni oblik modernog i starog, tradicionalnog.
– Činjenica da se ove godine u cijelu priču uključila i Hrvatska turistička zajednica jest dokaz da je prepoznata vrijednost manifestacije, koja će okupiti preko 80 izlagača, odnosno sudionika. U realizaciji Noći punog miseca uvijek nam puno pomažu i zadarske tvrtke Čistoća, Nasadi, PU zadarska, vatrogasci… Oni svatko sa svoje strane, sjajno odrade svoj dio posla. I ove godine je svaka vrsta mljevenog mesa strogo zabranjena. Na štandovima će se nuditi čičvarda, bob, janjetina, fritule, girice, a po prvi puta bit će i peka. Iz zaleđa nam dolaze poznati soparnici… Manifestacija će početi sa zadarskom glazbenom tradicijom, nastavit će se Cvitarom, 2. Međunarodnim susretom svirača usne harmonike i za kraj, finalna večer bit će ona klapa i gastronomije. Dozvoljeno radno vrijeme je do dva sata iza ponoći, a ugostiteljski objekti na Poluotoku moći će raditi do tri sata. S obzirom na dosadašnje iskustvo preporučuje se svima koji mogu da  ne dolaze automobilima – savjetovao je Neven Stojaković.
U ime Udruge Zvuci zavičaja njen predsjednik Dragan Brzoja je rekao kako će se na Cvitari predstaviti tradicijska glazbala poput usne harmonike, dipli, gusli, tamburica…
Noć punog miseca ima i svoj uvod jer će se u četvrtak i petak, 21. i 22. srpnja, kada nema ugostiteljskog dijela i gastro ponude, na pozornici izmjenjivati KUD-ovi i izvođači na tradicijskim glazbalima. Obje večeri program počinje u 21 sat.