Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Vlasnik psa ogorčen tretmanom na katamaranu

19.07.2016. 22:00
Vlasnik psa ogorčen tretmanom na katamaranu


Danas sam brodom Silba išao od Molata do Zadra i poslijepodne nazad na Molat. Sa sobom sam poveo psića teškog pet kilograma pasmine ShiTsu, za kojega sam uredno platio kartu od 40 kuna u svakom smjeru. Na oba putovanja puhala je jaka bura. Katamaran je skakao po valovima i cijeloga ga je zapljuskivalo more. Psa sam morao ostaviti u boksu na gornjoj palubi koja se najviše ljulja i koja je izložena  vjetru i udarima mora. Nije mi bilo dozvoljeno da psića držim pored sebe u predprostoru salona, niti da budem s njim pored kaveza. Pas je cijelo vrijeme zavijao i cvilio od straha, napisao je Boris Škoti u svojoj objavi na Facebooku, koju je zajedno s pitanjima uputio Jadroliniji, koja je vlasnik broda i koncesionar brzobrodske linije za Silbu.
Škoti tako ovoga brodara pita zbog čega njegov pas nije tretiran kao putnik, iako je imao uredno plaćenu putničku kartu.
– Zar je to način postupanja sa životinjama? Životinje su izložene teškom maltretiranju zato jer netko u vašoj tvrtki ima IQ manji od broja cipela. Zar se u predprostoru salona ne može osigurati prostor za boksove za kućne ljubimce, gdje bi i vlasnici mogli biti s njima. Zar je brodski salon takav ekskluzivni prostor da u njemu ne mogu boraviti kućni ljubimci, koji su čistiji i socijaliziraniji od mnogih putnika koji tamo borave?, zaključuje popis pitanja taj putnik, dodajući kako zahtijeva da se pronađe rješenje ovoga problema.
U svojem odgovoru Škotiju i našoj novini glasnogovornica Jadrolinije Marija Zaputović je navela kako se kućni ljubimici mogu prevoziti na svim njihovim brodovima.
– Karakteristike samih brodova definiraju uvjete po kojima se ljubimci mogu prevoziti i to kako bi se istovremeno poštovali najviši sigurnosni standardi i ograničenja koja postoje u brodskom prijevozu. Na trajektnim i brodskim linijama prijevoz kućnih ljubimaca je besplatan, dok je na katamaranima, radi ograničenosti prostora, odnosno broja „kućica” za pse, potrebno kupiti punu kartu, ističe Zaputović, koja pojašnjava kako je na katamaranima gornja paluba, na kojoj su smještene „kućice”, jedini adekvatan prostor po pitanju sigurnosti i raspoloživog prostora u cilju osiguranja neometanog ukrcaja i iskrcaja putnika.
– To je i razlog zbog kojeg vlasnici ne mogu boraviti pored svojih kućnih ljubimaca. Naime, radi sigurnosti tijekom plovidbe nije dozvoljen boravak putnika na otvorenom prostoru. Za navedenu katamaransku liniju Zadra s otokom Molatom postoji i alternativna trajektna linija, stoji u odgovoru Jadrolinije, koja navodi kako uvažavaju svaku kritiku, tako da će razmotriti moguća alternativna rješenja kako bi dodatno unaprijedili uslugu prema svojim putnicima s kućnim ljubimcima.