Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Mlade obitelji

Autor:

19.08.2009. 22:00


Potpore su nužne u poljodjelstvu, kako ih ostvariti, pita Boro Kolegin.
Raznim vrstima potpora na državnoj razini. Za proizvodnju stoke i kulturnog bilja, pridodaju se tzv. kapitalne investicije, odnosno ukupna ulaganja, koje u određenom postotku plaća država.
Dio ulaganja u programe, koji su u sustavu operativnih programa ministarstava, Vlada priznaje i vraća do 50% troškova kapitalnih investicija. Za sve ostale investicije u poljodjelstvu Vlada priznaje do 40% od ukupnih troškova ulaganja.
Takva vrst potpore ostavlja slobodu poduzetničkom poljodjelstvu u okviru državnih programa za razvitak poljodjelstva.
Jedan dio takvih poduzetničkih ulaganja dospije u okruženje riskantnog investiranja.
Drugi promašaj, najčešći je ispadanje poduzetnika iz kruga održivog poljodjelskog gospodarenja.
Treći je u domeni naplate uloženih sredstava, koja može doći u pitanje.
Ima li štogod za mlade obitelji, koje se žele baviti poljodjelstvom, pita Boro.
Nažalost, dobre navade naprednijih europskih poljodjelstava, kao što su podizanje obiteljskih seljačkih gospodarstava iz državnih sredstava, u nas još nema.
Vladine i lokalne samoupravne ustanove, trebale bi se hrabrije odlučivati i početi podizati uređena cjelovita obiteljska gospodarstva s vođenjem poljodjelskog kućanstva, prema stručnom projektu, posebice u područjima od posebne državne skrbi i dodjeljivati ih mladim obiteljima, načinom ključ u ruke, preko posebnih za to pripremljenih natječaja.
Upravo takva investicija, koja dovodi mlade na uređena gospodarstva i stavlja ih u ulogu oca i gospodara, spasile bi naše otoke i područja od posebne državne skrbi, ali i mnoge druge obitelji, usuglašeno završi ovaj razgovor oduševljeni Boro Kaljanin.
Vaš Bage