Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Pet baba i puno ludih

Autor: Mario Padelin

19.08.2009. 22:00


PRORAČUNATO MILOSRĐE
Ajde, sada pošteno recite. Ako ste vi, usprkos poštenju i marljivosti sve siromašniji, a ja sve bogatiji, a to sam bogatstvo stekao na sumnjiv način, jesam li u slučaju da doniram neku za mene beznačajnu svotu u dobrotvorne svrhe oprao sebe pred licem pravde, morala ili Boga? Ne kažem ja da su ovi koji se busaju u prsa svojim velikim dobročinstvima sve imanje stekli na nepošten način, ali nešto je tu ipak sumnjivo. Također, ide to i na živce. Gledam tako u zadnje vrijeme puste spotove u kojima se govori kako su donirali toliko i toliko, napravili to i to, a čovjek se s pravom pita, zašto to oni nama govore i još plaćaju termin na televiziji za to hvalisanje. A čuo sam ja da ima tu sredstava koja dolaze izvana za pomoć npr. siromašnoj djeci, pa se od tog novca prvo zadovolje neke osobne potrebe, a manji se dio da potrebitima, pa znate već što vam hoću reći. A možda i nije tako. Možda su to izmišljotine pokvarenih ljudi. “Vraćamo osmijeh na lica djece” – govore nam svaki čas na malome ekranu. Recite nam radije, tko im je skinuo osmijeh s lica? Tko, kako i zašto?
JEDINI GLUMAC NA SVIJETU
Kada sam bio mali, filmovi su se na ona jedina dva programa puštali vrlo rijetko, 2-3 puta tjedno, a mi smo ih gledali jer su rijetko kada završavali nakon 22 sata. Naravno, najviše smo voljeli vesterne jer tada još nije bilo toliko namjenskih filmova za djecu. Bilo je dosta takvih filmova u kojima su bili kauboji i Indijanci i sve je to bilo jako veselo. Od tih davnih dana moga djetinjstva prošlo je stotinjak godina, vesterni se više ne snimaju kao prije, a bogami i ne emitiraju na televiziji. Ipak, u zadnje ih vrijeme povremeno puste i to mahom ujutro ili rano poslijepodne. Ono zbog čega ovo pišem je jedna mala zanimljivost. Kad god vidim kaubojski film, u njemu glumi i John Wayne. Izgleda da je cijeli taj žanr postojao zbog tog debeljuškastog, konzervativnog, mrzovoljnog glumca koji je, nota bene, bio i omiljeni glumac izvjesnog Josipa Broza. Ima takvih nezamjenjivih glumaca bez kojih se ne može. U bivšoj Jugi Bata Živojinović, a u sadašnjoj Hrvatskoj Ivo Gregurević, bez kojih se nije mogao snimiti nijedan film ili serija. Nije kažnjivo, ali je zanimljivo.
POVRATAK MAJSTORSKE SERIJE
Pomislite samo, koliko se to raznih serija snima samo u Americi. Otkako imamo ove privatne televizije vidjeli smo ih nebrojeno mnogo, a u svemu prednjači RTL kojem je to važan dio programa. Osim što prikazuju puno humorističnih serija, oni ih i stalno repriziraju, tako da smo neke poput “Dadilje” gledali godinama po stotinu puta. Bilo je i drugih dobrih serija poput “Bračnih voda” koje je zbilja bio užitak gledati, ali i tipičnih američkih gluposti u kojima se svi vole i imaju slatku, ljepuškastu dječicu, a sve završava općom srećom i poukom. Mislim, naravno, na one dvije odvratne, ljigave serije u kojima su imali po tri djevojčice i tri dječaka, a svi zlatni i dobri. Zato je kao melem na ranu došla repriza jedne od najboljih američkih uradaka, a radi se, naravno, o “Ratu u kući”, seriji u kojoj najstarija kći mrzi roditelje, za srednjega sina sumnjaju da je gay, a najmlađi samo gleda kako će koga cinkati i izvući nekakvu materijalnu korist. Kažem Vam, odlična serija… i realna.
NARODNA MEDICINA – EMISIJA ZA PRAZNOVJERNE BABE
Iako sam poznati hipohondar, ipak vjerujem u zdrav život i mislim da ne treba nekritično gutati lijekove. Zato sam s veseljem dočekao emisiju “Narodna medicina” jer sam mislio da ću dobiti koji koristan savjet. Ali away. Toliko gluposti u tako kratko vrijeme dugo nisam vidio. Uhvatili se praznovjerja, uroka i nagaza, stvari u koje može vjerovati samo glup čovjek pa ne puštaju punih pola sata. A daju i savjete. Navedu neku bolešćinu pa umjesto da prikažu starog travara koji zna svoj posao, oni posjednu za stol pet baba koje onda daju savjete tipa: “To se čovjeku pod kožu ruke zavuče neka gušterica pa treba plesati oko stola, namazati se vodom u kojoj je ugašen komad uglja i pri tome izgovarati čarobne riječi.” Mili Bože, koje gluposti. I to je znači ta narodna medicina! Na taj se način naš narod liječio. Nije ni čudo da imamo toliko ludih u zemlji.
RAZIGRANE GRUDI TRČE PO PLAŽI
Evo su nas u ove vrele dane odlučili malo rashladiti reprizom morske serije “Baywatch” ili po domaću “Spasilačkom službom”. Uradak je to plitak i proziran u kojem su glavna atrakcija zgodne djevojke koje u crvenim kostimima trče po plaži, doduše, nekako usporeno, i spašavaju unesrećene. Znamo da su Amerikanci malo blesasti i smotani, ali da se baš svaki čas tope po plažama ipak nismo znali. Isto tako, nismo znali da je tako lako nekoga oživjeti. Dosta je kraj takvoga kleknuti, upuhati mu malo zraka i tresnuti par puta po prsima i on odmah ispljune nešto mora i veselo skače na noge lagane. Nema hipoksije, nema oštećenja mozga, čovjek je još bolji nego prije. A što drugo možete očekivati u AmeriKanadi koja slavi kult zdravog tijela i vječne mladosti? Što očekivati nego gluposti?