Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Prepoznat rad mladih volontera

19.08.2011. 22:00
Prepoznat rad mladih volontera


Za poseban doprinos ostvarivanju pozitivnih društvenih promjena te izniman angažman na području djelovanja mladih, volonteri zadarske udruge Mala filozofija prošlog tjedna u Novinarskom domu u Zagrebu primili su nagradu za mlade “Uključi se!”. Nagradu je dodjeljivala Mreža mladih Hrvatske u suradnji s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, a prijave i glasovanje za pojedince ili pak udruge mogle su se napraviti preko Facebooka.
– Prvotno je planirano da se dodijeli jedna nagrada prema odluci stručnog povjerenstva, no ove godine odlučeno je ipak da je dobiju svi volonteri naše udruge kao i Ana Milovan kao pojedinka, kazala je predsjednica te suosnivačica udruge (zajedno s profesorom Brunom Ćurkom) Ivana Kragić.
 Rad udruge Mala filozofija započet je tako da je prvo napravljen program filozofije za djecu:
– Za razliku od drugih zemalja, Hrvatska ga do tad nije imala te smo se zato odlučili na takvo nešto. 2009. udruga je osnovana, a tu je i projekt nazvan “Pogled u vlastito mišljenje”. On se provodi ove godine, imamo četrnaest volontera, to su mahom mladi nezaposleni profesori, inače stručni ljudi koji su prošli naš trening. Projekt se provodio u četrnaest osnovnih škola i dvije gradske knjižnice. Sveukupno smo imali 200 mladih polaznika u četiri županije među kojima je bila i zadarska, pojasnila je Kragić, ističući kako su upravo volonteri ti koji su dobili priznanje, ne udruga.
– Za nas ovo priznanje predstavlja velik poticaj pogotovo jer smo u svijetu što se tiče filozofije za djecu jako priznati, počevši od Europe, Amerike, pa do Azije. Radimo znanstvene i stručne članke, putujemo na međunarodne konferencije. Ove godine smo bili u Južnoj Koreji putem Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, uz sufinanciranje Zadarske županije. Članci nam izlaze u stranim časopisima pa na taj način primamo podršku i izvana. Drago nam je da je priznanje pristiglo na ovakav način i iz Hrvatske, posebice jer je jako teško ostvariti uspjehe na natječajima organiziranima kod nas, zaključila je Kragić.