Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Hodočašće hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Zadar u Udbinu

Autor: Siniša Klarica

19.08.2012. 22:00
Hodočašće hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Zadar u Udbinu

Foto: FAH



Četvrti puta za redom Udruga pripadnika Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika “Damir Tomljanović-Gavran” Zadar, u povodu Dana hrvatskih mučenika organizira hodočašće hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata od Zadra do Udbine. Ratni veterani krenut će sutra u 8 sati s Poljane pape Ivana Pavla II., a očekuje se da će u Udbinu, kod Crkve hrvatskih mučenika prispjet će 25. kolovoza kada se ove godine obilježava Dan hrvatskih mučenika. Hodočašće će biti provedeno na relaciji: Zadar, Crno, Murvica, Poličnik, Islam Latinski, Posedarje, Maslenica, Jasenice, Rovanjska, Modrić, Donja Bukva – Kraljičina vrata, prijevoj Mali Alan, Sveti Rok, Lovinac do CHM (Udbina) dakle sve mjesta bitaka iz Domovinskog rata. Hodočašće organiziraju i Udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi (1. gbr, 2. gbr, 3. gbr, 4. gbr, 5. gbr. 7. gbr i 9. gbr), Udruga veterana SJP MUP-a RH, UMDDRH – Podružnica Zadar i HVIDR-a Zadar.
– Pitaju nas zašto hodočastimo. Danas živimo u slobodnoj i suverenoj nam Domovini koju smo kao i naši pređi, krvlju obranili. Mnogi padoše u Domovinskom ratu kao što su padali i generacijama prije nas. To su naši mučenici, to su oni koje kroz povijest povezuju iste vrijednosti. Za njih padoše, a na nama ostaje prisjećati ih se i slaviti ih te generacijama koje dolaze iza nas prenositi te vrijednosti – bogoljublje, čovjekoljublje, domoljublje. Bile su i ostale vrijednosti koje su stoljećima branjene od naših predaka pa sve do današnjih dana – naše borbe u Domovinskom ratu za obranu ovih vrijednosti, rekli su na nam nekadašnji vojni instruktori.
Zadar su, kao početnu točku ovogodišnjeg hodočašća, odabrali zbog toga što je to mjesto bogate kulturne i nacionalne baštine. Zadar je i grad koji je 2003. godine posjetio blaženi papa Ivan Pavao II. koji je 8. lipnja 2003. godine u Rijeci blagoslovio kamen-temeljac za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika na Udbini. Imenovanjem pojedinih dionica etapama iz hrvatske povijesti želi se poslati poruka domaćoj i svjetskoj javnosti da se ničim ovi povijesni događaji ne mogu izbrisati iz sjećanja hrvatskog naroda.