Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Luki Baričeviću deveto mjesto u četvercu na pariće

Autor: Andrija Prović

19.08.2012. 22:00
Luki Baričeviću deveto mjesto u  četvercu na pariće


Od 15. do 19.  kolovoza u bugarskom gradu  Plovdivu održano je Svjetsko juniorsko prvenstvo na  kojem je u četvercu na pariće  nastupio i veslač Jadrana Luka Baričević. Nakon europske juniorske smotre na Bledu, gdje je naša posada u  nešto izmijenjenom sastavu  zauzela osmo mjesto, za hrvatske je predstavnike to bio  drugi ovogodišnji nastup na  velikom natjecanju. Luka  Baričević, Ante Ančić (Mornar, Split), Roko Šitum i Tomislav Šain (oba Mladost,  Zagreb) zaključili su ga plasmanom na devetu poziciju.
U disciplini četverca na  pariće bilo je prijavljeno  ukupno 27 posada, a već  prvog dana natjecanja veslači su bili prisiljeni krenuti  maksimalno angažirano.  Naime, zbog velikog broja  prijava i načina eliminacija  koji zbog izostanka repasaža  ne dopušta pravo na pogreške, posade su morale izboriti prolaz u četvrtfinale,  ili odmah nakon prve utrke  završiti regatu.
Hrvatski četverac u svojoj  je eliminacijskoj skupini  zauzeo drugo mjesto, sa zaostatkom od oko pola sekunde iza Mađarske, što je  bilo dostatno za prolaz u  četvrtfinale. Odmah nakon  prvih eliminacijskih utrka  vidjelo se da ima podosta  kvalitetnih četveraca koji će  konkurirati za finalnu utrku,  tj. da će za prolaz u polufinale trebati odveslati na  visokoj razini. Naša posada  upravo je to i napravila te se  pobjedom plasirala u polufinale, no jednako kvalitetno  izdanje u sljedećoj fazi nije  uspjela reprizirati.
Iako su krenuli vrlo dobro i  držali priključak s vodećima  do polovice staze, Baričević,  Ančić, Šitum i Šain popustili  su u posljednjih 1000 metara, pokazujući da je izostanak željenog ritma posljedica jakog ulaska u utrku  u kombinaciji s akumuliranim umorom. Na kraju su  ostvarili peto vrijeme, sa zaostatkom od tri sekunde do  trećeg mjesta koje je vodilo  finale. U utrci B finala, za  poredak od sedmog do dvanaestog mjesta, odveslana je  solidna utrka u kojoj je četverac bio u stalnoj borbi za  vrh, da bi se u finišu plasirao  na treće, odnosno deveto  mjesto ukupno s tri sekunde  zaostatka za posadom Njemačke.
– Na kraju s plasmanom  možda i ne možemo biti zadovoljni, ali kad se sagledaju  sve četiri odrađene utrke na  regati, može se zaključiti da  je četverac odradio solidan  posao u neobično brojnoj i  kvalitetnoj konkurenciji.  Ova mlada posada bila je u  svakoj utrci u borbi s vodećima i sigurno je da ima   potencijal potreban da sljedeće godine napravi novi korak naprijed. Posebno ako  znamo da trojica naših veslača tek odrađuju prvu godina juniorskog staža, dok je  četvrti još uvijek mlađi junior – stoji u klupskom  priopćenju VK Jadran.