Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Od početka godine 314 požara otvorenog prostora, sumnja se i na podmetanje

Autor: Suzana Bandić

19.08.2012. 22:00
Od početka godine 314 požara otvorenog prostora, sumnja se i na podmetanje


Tek nakon jedne dobre kiše smanjit će se broj požara na otvorenom prostoru. Od početka ove godine, zaključno sa 16. kolovozom, takvih požara bilo je 314, a otprilike toliko ih je bilo i lani. Srećom, niti jedan od tih požara nije bio većih razmjera – kaže Željko Šoša, županijski vatrogasni zapovjednik dodajući kako bi i ove godine sezona požara mogla potrajati do polovice studenog


Svakodnevna izvješća zadarskog vatrogasnog operativnog centra pokazuju kako je vatrogasna sezona u svom punom jeku. Zadarski vatrogasci još od početka srpnja uspješno izlaze na kraj s prosječno desetak, srećom manjih požara dnevno na području grada i okolnih mjesta.
Iako se nerijetko stječe dojam da netko namjerno potpaljuje vatru, kao što je slučaj od nedjelje u Galovcu gdje je u pola sata vatra planula na tri različite lokacije, dvije pokraj mjesnog groblja, prema podacima iz PU zadarske, a tek je jedan ovosezonski požar podmetnut. Riječ je o slučaju iz Privlake od prije mjesec dana gdje je B.Š., 72-godišnji mještanin s psihičkim poteškoćama, zapalio nekoliko maslinika, među kojima i bivšeg načelnika općine Privlaka Kaže Kolanovića.
Ove godine čak više od 90 posto od ukupnog broja požara otpada na požare otovorenih prostora, a većina ih je izazvana ljudskom nepažnjom. Tako je u prvih osam mjeseci zbog nenamjernog izazivanja požara zadarska policija prekršajno prijavila desetak osoba.
– Najviše požara otvorenog prostora izazovu stočari koji u ovo vrijeme pale suhu travu u očekivanju kiše, a sve kako bi na tom mjestu nikla trava njima potrebna za ispašu. Nakon njih slijede poljoprivrednici. Oni u ovo vrijeme pale korov i suho granje na svojim poljoprivrednim zemljištima pa se dogodi da im požar izmakne kontroli – pojasnio je Elis Žodan, glasnogovornik zadarske policije gdje su već sada spremni na “dugo toplo ljeto”. Naime, prema vremenskim prognozama, očekuje se kako će sušno i toplo vrijeme potrajati sve do studenoga kao što je bio slučaj prošle godine kada je sezona okončana polovinom kolovoza.  
– Tak nakon jedne dobre kiše smanjit će se broj požara na otvorenom prostoru. Od početka ove godine zaključno sa 16. kolovozom, takvih požara i izlazaka vatrogasaca na teren imali smo ukupno 314, a otprilike toliko ih je bilo i lani. Srećom, niti jedan od tih požara nije bio većih razmjera – kaže Željko Šoša, županijski vatrogasni zapovjednik dodajući kako je u nekoliko navrata bilo indicija da su požari podmetnuti. Stoga je te sumnje i prijavio policiji, a riječ je o požarima na području Kneževića, Galovca i Raštana. Svi ti požari, međutim, ugašeni su na vrijeme, prije negoli su se proširili, tako da je i nastala šteta simbolična, osim u slučaju kada je prije tri dana vatra zahvatila 40-ak hektara hrastove šume u Galovcu. A za taj požar i nekoliko drugih koji su u nekoliko dana planuli u krugu od jednog kilometra, neslužbeno se od mještana može doznati kako bi uzrok mogao “ležati” u problemu sa zemljištem. Navodno je od Hrvatskih šuma nedavno traženo da se dio tog zemljišta pod šumom preinači u građevinska i poljoprivredna zemljišta, što je odbijeno. U slučaju požara u Kneževićima, uzrok bi mogao “ležati” u nemoći stočara iz tog kraja u borbi s vukovima kojih, navodno, ima dosta zadnjih nekoliko godina. Stočari bi ih istjerali vatrom. No, sve to tek su indicije i seoska naklapanja, a na policiji je da utvrdi ima li u tome i koja “iskrica” istine.