Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Od sjajnog do neuvjerljivog i natrag

Autor: Andrija Prović

19.08.2012. 22:00
Od sjajnog do neuvjerljivog i natrag

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U nekim plovovima nismo uspjeli postići željenu brzinu, zbog čega ne bismo ulazili među prvih pet. To je posljedica promjenjivih uvjeta u Weymouthu. Dodajmo još i diskvalifikaciju na početku regate i dobit ćemo razloge oscilacija – kaže Fantela


U Pekingu su prije četiri godine bili deveti, a u Londonu su plasmanom na šesto mjesto ostvarili svoj najbolji rezultat na Olimpijskim igrama. Ipak, regatu u Weymouthu Šime Fantela i Igor Marenić neće svrstati među najdraže. Jedni od favorita jedriličarske klase 470, od posljednjih Igara vlasnici svjetskog zlata i tri bronce, odnosno tri naslova najbolje europske posade, nisu se uspjeli popeti na postolje te tako popisu odličja dodati ono koje po mnogima ima najveću težinu. Fantela će po povratku iz Londona šesto mjesto opisati riječima:
– Nismo odradili najbolju regatu. Nije se poklopilo onako kako smo zamišljali, ali što je tu je. Dali smo sve od sebe, dali smo maksimum nastojeći dogurati što dalje, pa s te strane možemo biti zadovoljni.
Već na početku natjecanja za Fantelu i Marenića krenulo je loše. Diskvalifikacija u prvom plovu značila je da do kraja regate više nemaju pravo na pogreške.
– Kako se najlošiji rezultat odbacuje, od tada smo morali prihvatiti rizik te svaki sljedeći izlazak na more odraditi vrhunski. To je bio preduvjet za medalju, međutim, nije baš sve išlo po planu. Žao nam je što nismo uspjeli zadržati visoku razinu u svim plovovima, ali uvjeti u Weymouthu i regata bili su sve osim laganih – govori Igor Marenić.
U plovu za odličja Fantela i Marenić bili su sjajni te zauzeli prvo mjesto koje im je donijelo pomak s osme na šestu poziciju u ukupnom redoslijedu. Prvo mjesto imali su i u osmoj utrci, u devetoj vrlo dobro drugo, ali odmah potom i neuvjerljivo 22. Koji je razlog oscilacijama?
– U nekim plovovima nismo uspjeli postići željenu brzinu, zbog čega ne bismo ulazili među prvih pet. To je posljedica promjenjivih uvjeta u Weymouthu koje smo već spomenuli. Dodajmo još i diskvalifikaciju na početku regate i dobit ćemo razloge oscilacija – kaže Šime Fantela.
Neposredno pred odlazak u London Fantela i Marenić u škotskom su se Largsu ponovno popeli na europski tron. Radilo se o regati koju je dio najboljih posada svjesno preskočio, želeći se što bolje pripremiti za Igre. Fantelu smo upitali je li i dvojac Svetog Krševana trebao napraviti isto.
– Možda smo trebali preskočiti Europsko prvenstvo, a možda i nismo. Ne mogu sa sigurnošću tvrditi, no činjenica je da u Škotsku nismo otišli zasićeni s mnogo velikih natjecanja. Dobro smo se osjećali pred prvenstvo, pa smatram da nije loše što smo odradili još jednu kvalitetnu regatu.
Posljednjih se dana u medijima spominje Fantelina i Marenićeva promjena klase. Navodno će 470 zamijeniti nekom drugom olimpijskom.
– Nismo razgovarali o tome. Plan za sljedeći olimpijski ciklus radit ćemo nakon odmora, koji nam je obojici sada zaista potreban, i tada ćemo vidjeti kakvi su nam ciljevi u sljedeće četiri godine i kako do njih. Za sada ne bih htio izlaziti s nikakvim informacijama, jer ništa konkretno nismo niti dogovorili – podvukao je Fantela.


Po medalju ćemo ići u Rio




Fantela i Marenić nisu bili jedini hrvatski jedriličari koji su u Londonu slovili za kandidate za odličja. Tonći Stipanović je u klasi Laser bio sasvim blizu, jednako kao i Ivan Kljaković Gašpić u Finnu, no naša se zastava na kraju nije zavijorila. Nastupe ostalih jedriličara prokomentirao je Igor Marenić.
– Ne znam radi li se o nesreći, ili o čemu već, jer tri su naše posade bile blizu medaljama. Nažalost, završilo je drugačije od očekivanog, ali pokazali smo da smo odlična generacije te da se na nas može računati. U sljedeći ciklus ulazimo s vjerom da ćemo u Riju uzeti medalju. Mladi smo i vrijeme je pred nama.


Kostov: Mogli smo i bolje


Pavle Kostov i Petar Cupać u konačnici su zauzeli 17. mjesto u klasi 49er. Iako to nije toliko loš rezultat, Zadrani nisu bili pretjerano zadovoljni njime.
– Nismo zadovoljni s našim rezultatom u Londonu, dosta smo se spremali, bili smo uvjereni da smo spremni za prvih deset, ali ispalo je drugačije. Stvarno su jako teški uvjeti bili, nećemo se izvlačiti na Perinu ozljedu koja nas je malo zaustavila prije OI. Jednostavno nisu nam se neke stvari posložile i nismo dobro završili – rekao je nakon završetka Olimpijskih igara Pavle Kostov.


Škola za Ninčević i Župan


Enia Ninčević i Romana Župan završile su svoj nastup na Olimpijskim igrama zauzevši 17. mjesto u klasi 470. Za ovu mladu posadu veliko je postignuće što su se uopće kvalificirale za Igre postavši prvi hrvatski ženski dvojac ikad na olimpijskim igrama. Uspjeh je tim veći što su one jedini ženski dvojac u jedrenju uopće u Hrvatskoj. U dva plova održana u srijedu Ninčević i Župan zauzele su 19. i 14. mjesto.
– Ovo su naše prve Olimpijske igre, naravno da moramo još puno učiti, ali sve u svemu smo zadovoljne. Sad ćemo se malo odmoriti, a onda krenuti raditi i trenirati za Rio 2016. Čestitamo cijelom našem teamu na nastupu i rezultatima – kazale su Enia i Romana.


Rezultati kloase 49er na OI


1. Nathan Outteridge/Iain Jensen (Australija) 56
2. Peter Burling/Blair Tuke (Novi Zeland) 80
3. Allan Norregaard/Peter Lang (Danska) 114
17.Pavle Kostov/Petar Cupać (Hrvatska) 181