Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U vrši kod Gaženice ribar pronašao afričkog kostoroga!

Autor: Velimir Brkić

19.08.2012. 22:00
U vrši kod Gaženice ribar pronašao afričkog kostoroga!


Nećemo ga pojesti, već ću ga zbog atraktivnog izgleda dati preparirati. Iako ga prati fama da je otrovan on je jestiv, piše na jednom od portala, ali mu meso nema baš dobar ukus, navodi Vice


Vice Sikirić, 42-godišnji ribar iz Bibinja s ribarskim čamcem batela je krenuo dignuti vršu u moru kod luke Gaženica. Ništa nije naslućivalo da će Vice i nesvakidašnji morski ulov postati temom dana u Bibinjama.
– Radi se o neobičnoj ribi zvanoj afrički kostorog dugoj 30 centimetara i teškoj 520 grama. Afričkog kostoroga, navodno prati fama da je otrovan, pun dojmova govori Vice, radnik Sojare poznat kao član glazbenog trija Arta (Vice, Mario, Pave), dugogodišnji član klape Bibinje.
Kako smo ljeti vezani uz more, kupanje, morske radosti i morsku spizu, svaki ovakav ulov ima efekt kao svojevremeno film “Ralje”.
– Podigavši vršu s oko pet metara dubine ugledao sam neobičnu ribu koja mi je iz filmskih sjećanja izgledala poput prave pirane. Od malih nogu idem u ribolov i ovakav primjerak ribe još nisam vidio, niti sam čuo da je ulovljena u Bibinjama i zadarskom akvatoriju, pa sam ostao zatečen. No kasnije sam se informirao, pregledao internet i saznao da se radi o afričkom kostrogu, objašnjava Vice, otac četvero djece.
Afrički kostorog ima tijelo pokriveno grubom kožom sa sitnim ljuskama koje imaju bodljice. Obitava u toplijim svjetskim morima od Floride do Brazila, oko obala Portugala, Kanarskog otočja i Južne Afrike. Ima je i u Istočnom Pacifiku te Australiji, u Sredozemlju je rijetka.
– Nećemo ga pojesti, već ću ga zbog atraktivnog izgleda dati preparirati. Iako ga prati fama da je otrovan on je jestiv, piše na jednom od portala, ali mu meso nema baš dobar ukus, navodi Vice u društvu supruge Tatjana i 4,5-godišnjih blizanaca Ive i Jere.
U svijetu postoje izuzetno opasni i otrovni morski organizmi, ali oni su u pravilu stanovnici tropskih mora. Bez straha se opustite i uživajte u ljetnim radostima našeg mora.