Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Viteško kotrljanje zaljupanih puža

Autor: Ante Kolega

19.08.2012. 22:00


Novost za vas, dragi čitatelji. U srpnju nakon velikih vrućina počela je nova sezona kotrljanja puža.
Kotrljati me naučio zadarski novinar Nediljko Jusup, utemeljitelj Zadarskog lista.
Kotrljati puže znači lovački užitak i umješnost, kako pronaći primorskog puža vinogradnjaka, dok spava ljetni ili zimski san, pod zemljom na dubini od 3 do 5 cm.
S pripadajućom kljunicom ili pinjuricom, ratilom trozubom, treba kotrljati i iskopati puža. Najčešće na pokošenoj djetelini, uz prisojnu stranu jarka, ili uz vinograd, kuda se skriva za sušna ljetna ili zimska razdoblja.
Skupljanje puža, češća je rabota našeg današnjeg puka. Ono predstavlja atavistički ostatak razdoblja ljudske nemoći, kada su ljudi skupljali puže dok ližu , hrane se i razmnožavaju. Skupljači im tako zatiru potomstvo, uništavaju njihove rasplodne mogućnosti, što nepovratno smanjuje njihov broj.
Kotrljanje, za razliku od skupljanja puža, obavlja se u mnogo prihvatljivijim okolnostima, viteški je  način lovačkog uživanja u otkrivanju puža.
Ravni Kotari, najveće su nalazište primorskog puža u nas.
U povijesti domaće pučanstvo kotrljanjem puža, preko bolje razmnoživosti, znalo je očuvati održivost puža.
U doba hranjenja i plođenja puža skupljači su, u novije doba, zatomivši naslijeđene sklonosti lakog skupljanja puža, pomalo došli do korisne spoznaje kotrljanja puža.
Kotrljati puže, a ne skupljati, bolji je i humaniji način traženja puža, ali što je važnije i gospodarski prihvatljiviji i dugoročno održiviji način korištenja i uživanja ove neponovljive i nezamjenjive delicije kultnog blaga zadarskog divljeg poljodjelstva.
 Vaš Bage