Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zona Grabi širi se za 55 hektara

Autor: Velimir Brkić

19.08.2012. 22:00
Zona Grabi širi se za 55 hektara

Foto: Velimir BRKIĆ



Osim izgradnje solarne elektrane na 26 hektara, zbog dobra položaja i prometne povezanosti novim DPU-ovima je predviđeno otvaranje bescarinske i logističke zone, mini hotela, benzinske crpke, vatrogasnog i maslinarskog doma, razvojnog centra, zgrade za komunalnu općinsku tvrtku, prostor za policiju


Brojne aktivnosti i projekte koje je Općina Poličnik predvidjela u svom ovogodišnjem proračunu u punom su zamahu.
– U tijeku je projekt asfaltiranja seoskih puteva i nerazvrstanih cesta u Dračevcu Ninskom i Murvici gdje se i izgradio nogostup dužine 300 metara. U izradi je spomenik u Murvici Gornjoj i nastavljen projekt vrijedan 1,2 milijuna kuna, projekt za ekološko i ekonomsko učinkovitiju vanjsku LED rasvjetu, govori Davor Lončar, načelnik Poličnika koji pritom hvali rad općinskog komunalnog pogona.
Pet poslovnih zona
Centralni trg u Murvici Donjoj u neposrednoj blizini Društvenog doma, zgrade područne škole i župne crkve Bezgrešnog začeća blažene Djevice Marije izgradio je vlastiti komunalni pogon.
– Centralni trg osim što mijenja vizuru Murvice Donje, vrlo jednostavno i dobro je uklopljen u prostor, ističe Lončar.
Murvica je danas za život sve primamljivija sredina. Razlog tome je, u prvom redu, neposredna blizina grada i dostupnost svih gradskih sadržaja, ali i golem infrastrukturni i gospodarski razvoj samog mjesta.
Izrađen je i Detaljni plan za Sportsko-rekreacijsku zonu Murvica na deset hektara zemljišta između poslovnih zona Murvica IK i Murvica Jug, što je prvi velik korak za početak realizacije takvog jednog velikog projekta.
– Murvički sportski centar imat će nogometno igralište, teniski teren, bazen, igraonice za djecu te zdravstvene, ugostiteljske i smještajne sadržaje. Slijedi izvlaštenje zemljišta, a zbog izuzetno velikog financijskog zalogaja pred objavom smo međunarodnog natječaja, kazao je Lončar.
Općina je podijeljena u pet poslovnih zona namijenjenih malom poduzetništvu, trgovini i proizvodno-skladišnoj djelatnosti.
Solarna elektrana
– Zbog znatnog interesa novih ulagača zona Grabi u Poličniku površine 40 hektara širit će se za dodatnih 55 hektara. Za to su izrađena četiri DPU-a, obznanio je načelnik Lončar napomenuvši kako je izrada DPU-a kao i sva popratna dokumentacija za ovaj projekt Općinu koštala gotovo pola milijuna kuna.
Osim izgradnje solarne elektrane na 26 hektara, zbog dobra položaja i prometne povezanosti novim DPU-ovima je predviđeno otvaranje bescarinske i logističke zone, mini hotela, benzinske crpke, vatrogasnog i maslinarskog doma, razvojnog centra, zgrade za komunalnu općinsku tvrtku, prostor za policiju.
– Zona Grabi proširenjem ima čak 95 hektara površine te su se tako ispuniti svi uvjeti za financiranje iz EU fondova, ističe Lončar.
No ne ide baš sve glatko. Potpuni završetak izgradnje sigurnosnog poljskog puta uz Jadransku magistralu od Poličnika do Gornjeg Poličnika u dužini od 2,5 kilometara spriječila su dva imovinskopravna problema. Naime, dva vlasnika ili korisnika zemljišta na koridoru su zaustavila potpuni završetak radova.
– Koridor širine četiri metara uz Jadransku magistralu D-8 pri izgradnji 1957. godine je otkupljen, a vlasnici su obeštećeni. Hrvatske ceste će svim pravnim sredstvima zaštititi svoje interese, najavio je načelnik Poličnika.


Zaustavljeno zapošljavanje 120 radnika




Dosad su se redovito kandidirala i dobivala financijska sredstava iz EU fondova i Ministarstva regionalnog razvoja za komunalne i infrastrukturne projekte, međutim ove godine to nije slučaj. Je li u pitanju kriza i recesija ili nešto sasvim treće nije poznato.
– Kandidirali smo pet projekta sa svom potrebnom dokumentacijom, sve je kristalno čisto i tisuću posto po uvjetima natječaja. Čudno, bez obrazloženja smo odbijeni iako bi ti projekti otvorili oko 120 novih radnih mjesta. Ne mogu vjerovati da se u ovim vremenima ne potiče zapošljavanje, jada se Davor Lončar.