Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Eksponati svjedoče o stoljetnoj tradiciji lončarstva

Autor: Andrina Luić

19.08.2013. 22:00
Eksponati svjedoče o stoljetnoj tradiciji lončarstva


Stotine turista, osobito nautičara, svake godine u Velom Ižu razgleda jedinstvenu etnografsku zbirku. Gotovo 800 eksponata koje su godinama marljivo prikupljale veloiška nevjesta i učiteljica Neda Sutlović i Danica Pekić svjedoče o stoljetnoj tradiciji lončarstva na tome otoku.
Za današnjega posjeta Velom Ižu zbirku će razgledati i predsjednik RH dr. Ivo Josipović, a po čemu je toliko posebna i što sve krije ljetnikovac obitelji Fanfogna iz 18. stoljeća, gdje je zbirka smještena, razgovarali smo s voditeljicom Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadra dr. Jasenkom Lulić-Štorić.
– Kada razgovaramo o veloiškoj zbirci nezaobilazne su dvije osobe, gospođe Sutlović i Pekić, bez kojih se danas vjerojatno ne bismo imali čime pohvaliti. One su, kako su to često isticale, išle od kuće do kuće, i od podruma do šufita, tražile predmete koji svjedoče o bogatoj povijesti otoka Iža. Važno je spomenuti i da su veliku ulogu odigrali mještani Iža, odnosno ondašnja mjesna zajednica koja je organizirala uređenje nekadašnjeg ljetnikovca, a kasnije mjesne škole. Sami su uređivali zgradu i sve financirali. Tek nakon toga zatražili su pomoć Narodnog muzeja, a gospođa Olga Oštrić pomogla im je 1975. godine oko postava, da bi 1994. godine postala područna zbirka Narodnog muzeja, kaže etnologinja Lulić-Štorić te dodaje da zbirka vrlo slikovito dočarava život nekadašnjeg Iža, a po raznolikosti građe predstavlja jedinstven primjer na dalmatinskom otočju.
Posjetitelji tako mogu vidjeti kuhinju s cjelokupnom opremom, nošnju, tkalački pribor, obradu tkanine, proces dobivanja tekstilne niti, obućarstvo, domaće i importirano lončarstvo, upoznati se s kulturom stanovanja, zemljoradnjom, ribarstvom, stočarstvom, organizacijom obiteljske zajednice, vjerskim i pučkim običajima.