Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Fotografije na kojima se nataložilo vrijeme i uspomene

Autor: Velimir Brkić

19.08.2013. 22:00
Fotografije na kojima se nataložilo vrijeme i uspomene

Foto: Velimir BRKIĆ



Guylaine Rašin, pakoštanska nevjesta iz Francuske, autorica je impozantne izložbe starih fotografija pod nazivom “Pakoštane u 20. stoljeću”. Guylaine, supruga Ante Rašina, majka dvoje djece, u Pakoštanama ima uspješnu turističku agenciju Dalmagite, specijaliziranu za dovođenje francuskih turista.
– Tako je i krenulo, od vlasnika apartmana tražila sam stare fotografije, brižno ih skupljala sve dok ih nije bilo dovoljno da ih izaberem za izložbu, kazala je Guylaine zahvalivši pritom svima koji su pomogli da se izložba ostvari, napose onima koji su ustupili fotografije iz svojih albuma.
Riječ je o izložbi na otvorenom na velikim metalnim panoima, u najstarijem dijelu Pakoštana zvanom Bužak, otvorenoj tijekom trajanja etno i gastromanifestacije “Materine užance”, događaja koji je posvećen pakoštanskoj ženi i majci i njenim običajima kroz prošlost, užancama.
– Ove fotografije, iz obiteljskih kolekcija, čine glavnu okosnicu izložbe koje obuhvaća razdoblje od početka 20. stoljeća do današnjih dana. Kad stare slike izblijede i sjećanja se vrate, ponosno će autorica jer je izložbu u proteklu nedjelju razgledala ogromna većina nazočnih na “Materinim užancama”, a bilo ih je oko pet tisuća. Među njima i general Gotovina sa suprugom Dunjom.
U ovim su fotografijama nataloženo vrijeme i osjećaji, to je svijet sjećanja i uspomena. Brojni mještani, njihovi gosti i turisti tako su se mogli prisjetiti vizura starih Pakoštana, ali i vidjeti njihove stotinu godina mlađe inačice, koje, sviđale im se ili ne, potiču na razmišljanje o prostoru koji im je dan, ili bolje reći, posuđen od budućih generacija.
– Živjela sam uz obalu Atlantika, u malom mjestu koje se zove Plouemel, na novoj Azurnoj obali. I sad sam u malom mjestu pokraj mora. Supruga sam upoznala u Clubu Mediteranee u Turskoj prije 17 godina. Pakoštanci su me izvrsno prihvatili. Ovdje pričam o svojoj zemlji i običajima, a kad odem u Bretagnu Francuzima pričam o ljepotama Pakoštana, Hrvatske, govori Guylaine.