Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Permakultura u selu i u gradu

Autor: Velimir Brkić

19.08.2013. 22:00
Permakultura u selu i u gradu


Udruga za zaštitu okoliša Hippocampus iz Biograda na Moru bila je u susjednoj Sloveniji, kraj Ljubljane, gdje je sudjelovala kao partner na projektu pod nazivom “Permakutura na podeželju in v mestu”.
– Nositelj projekta je neformalna skupina mladih osoba iz mjesta Litija, pod vodstvom Jane Lajović. Posjet se održao na imanju Dragovšek, a aktivnosti projekta su, osim usvajanja teorije na temu permakulture, uključivale i praktični rad u vrtu i cjelokupnom imanju, rekao je Željko Domitrović, predsjednik Hippocampusa.
Osnovni cilj projekta je podučiti mlade ljude o pojmovima permakulture, njezinim načelima samoodrživosti sustava i života u skladu s prirodom, kako u teoriji tako i u praksi.
– Permakulturu se može opisati kao etički oblik sustava koji je pogodan za proizvodnju hrane, uporabu zemljišta i izgradnju kuća, kaže Željko Domitrović.
Partnere su posjetili članovi i volonteri Udruge Hippocampus Antonija Štrkalj, Samuela Sambunjak, Toni Kogoj i Anica Kasanić. Projekt se provodi u okviru programa Mladi na djelu.