Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Vitezovi opet osvajaju Vranu

19.08.2016. 22:00
Vitezovi opet osvajaju Vranu


 Pred nekoliko tisuća posjetitelja, domaćih i fureštih, sinoć su u Vrani neposredno uz Han Jusuf paše Maškovića, posljednju tursku utvrdu pri zapadnoj civilizaciji, započeli Dani vitezova vranskih, trodnevni spektakl oživljene povijesti koji se deseti puta održava na području Vrane i Pakoštana.
Radi se o scenskom spektaklu koji po svom obimu i tematici koju obrađuje predstavlja jednu od najvećih manifestacija povijesne tematike te o najvećim predstavama noćne bitke na otvorenom u Hrvatskoj, kazala je Danijela Vulin, direktorica Turističke zajednice.
U organizaciji Udruge Vitezova vranskih Općine Pakoštane i Turističke zajednice desetu godinu za redom iz gustog tkanja prošlosti, povijesnih sličica, događaja i stvari, izranjaju slike kao iz snova. Svemu tome treba pridodati pitoreskne nošnje, naprave, i bogatu kulinarsku ponudu uronjenu u srednjovjekovne recepture.
I ove godine prvu je večer obilježio veliki odaziv ljubitelja povijesnih spektakla i znatiželjnika kojima su prikazani srednjovjekovni tabori, viteški turniri, vitezovi-konjanici iz cijele Hrvatske i inozemstva, igrokazi, stari zanati, sokolari, običan puk, žongleri i siromasi.
Sinoć i večeras poprište događanja je u Vrani. Bitka se vodi dok kršćanske snage ne prevladaju i osvoje improviziranu utvrdu podignuta uz južni zid Maškovića hana, objašnjava Vulin.
Veliko finale, završnica “Dana Vitezova Vranskih” održat će se sutra u nedjelju 21. kolovoza u Pakoštanima gdje će biti upriličen pravi scenski spektakl na moru – Velika noćna pomorska bitka. U bitci će sudjelovati dva velika drvena broda, latinska idra, mnoštvo barki a posjetitelji će moći uživati osim u svjetlosno zvučnim efektima, vatrenim strijelama, topovima, katapultima, vatrometu.