Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ispitivanje zraka od jutra do mraka

19.09.2010. 22:00
Ispitivanje zraka od jutra do mraka


Njemački konzorcij je na sastanku izvijestio da su sve potrebne varijacije i isprobavanja na uređaju izvršena. Sada slijede ispitivanja koja provode neovisni laboratoriji i državne institucije, koja će se vršiti deset dana, 24 sata na dan. Sudeći po dosadašnjem iskustvu, u kvalitetu pročišćivača ne sumnjamo te očekujemo da će rezultati biti pozitivni, govori Grgo Peronja
Ovih dana započinju mjerenja kvalitete zraka, razine buke, količine plinova u zraku te kvalitete ulaznih i izlaznih otpadnih voda na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda “Centar”. Kako kaže Grgo Peronja, direktor Odvodnje, tako je odlučeno na sastanku na kojemu su sudjelovali predstavnici Odvodnje te sve strane uključene u izgradnju zadarskog mehaničko-biološkog pročišćivača Centar: predstavnici investitora – Hrvatskih voda i Jadranskog projekta, Nadzorna služba IGH te projektanti iz njemačkog konzorcija Passavant-Roediger.
Očekuju se pozitivna izvješća
– Njemački konzorcij je na sastanku izvijestio da su sve potrebne varijacije i isprobavanja na uređaju izvršena. Sada slijede ispitivanja koja provode neovisni laboratoriji i državne institucije, koja će se vršiti deset dana, 24 sata na dan. Sudeći po dosadašnjem iskustvu, u kvalitetu pročišćivača ne sumnjamo te očekujemo da će rezultati biti pozitivni, govori Peronja te dodaje da Odvodnja neće preuzeti uređaj sve dok se ne postignu svi dogovoreni parametri, koji su usklađeni s europskim i svjetskim standardima.
– U ugovoru s njemačkim konzorcijem jasno stoji da će oni projektirati uređaj, izgraditi ga, dokazati kvalitetu, obaviti probna i konačna puštanja u pogon te ga tek nakon toga možemo preuzeti. I to tek nakon što voditelji svih odjela daju pozitivna izvješća o ispitivanjima i jamstva te kad nadzorna služba da svoje pozitivno izvješće. Da tako bude, bit ćemo uporni kao i dosad. Prošlo je već godinu dana da su građevinski radovi i uvođenje tehnologije završili. Od onda se radi na tome da svi zadani parametri budu zadovoljeni, kaže Peronja.
Uređaj “Centar” je vrijedan oko 80 milijuna kuna, dodaje Peronja, a financira se kroz Projekt Jadran čija je ukupna vrijednost za zadarsko područje oko 120 milijuna kuna. Kako ističe, ostatkom novca financirala se izgradnja podmorskog ispusta i retencijskog bazena kod autobusnog i željezničkog kolodvora.
Nekom smrdi, nekom ne
Naime, nedavno su se opet pojavile pritužbe građana na neugodan miris u blizini uređaja, zbog čega su stanovnici Smiljevca i Ričina već jednom organizirali prosvjed.
Kako kaže Denis Karlović, predsjednik MO Smiljevac, nekome smrdi, nekome ne.
– Bilo je problema koji su otklonjeni, no neki se stalno žale. Drugi kažu da im ne smrdi. Ja samo znam da je uređaj rađen po najvišim europskim standardima, a ako postoji problem s neugodnim mirisom, on se treba i riješiti, kaže Karlović.
I Peronja kaže da je pitanje smrada relativna stvar.
– Od pet ljudi naći ćeš jednog kojem smrdi, drugog kojem ne smrdi, trećem je prebučno, četvrtom nije ništa… Ja pozivam sve građane, tvrtke, tko god želi, neka dođu sami vidjeti. Neka se samo najave i mi ćemo ih provesti kroz “Centar”. Već smo imali brojne posjete i to iz inozemstva i iz Hrvatske. Bili su nam francuski studenti, razni diplomati i veleposlanici te predstavnici hrvatskih gradova koji bi željeli iskopirati naš sustav, priča Peronja.
Naime, po njegovim riječima, zadarski sustav odvodnje je među najboljima u Hrvatskoj.
– Prije je u Zadru bilo 115 izravnih ispusta u more. Sjetimo se samo kako je more izgledalo i kako je smrdjelo u uvali Jazine, na rivi, na Kolovarama… Sada nema mjesta u Zadru na kojem se ne može kupati. Današnja situacija je onda bila znanstvena fantastika. Sada imamo 12 crpnih stanica, dva uređaja za pročišćivanje otpadnih voda i tri dugačka podmorska ispusta. Od ta tri, dva su za pročišćene otpadne vode, a jedan za oborinske. Uređaj “Centar” je krunski zahvat, veliki posao koji spašava naš grad. Niti jedan grad na obali nije dosegao našu razinu, već tek kreću u ispunjavanje te obveze, ističe Peronja te zaključuje da je od osamostaljenja u zadarskoj komunalnoj infrastrukturi najviše napravljeno upravo u sustavu odvodnje.