Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

O promjenama u poreznom sustavu

19.09.2010. 22:00
O promjenama u poreznom sustavu


Na osnovicu koja premašuje iznos od 6.000 kuna poseban porez obračunava se po stopi od četiri posto zaključno s 21. listopadom 2010. godine
Novosti u obračunu i isplati plaća, evidencije o radnicima i radnom vremenu te udruge u sustavu PDV-a teme su koje su obrađene u subotu ujutro na poludnevnoj radionici u sklopu programa STEP koji financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.
Dragana Budić osvrnula se na sve novine vezane za isplatu plaća počevši od 1. srpnja 2010. godine. Napomenula je tako kako se smanjuje broj i visina poreznih stopa, ukidaju se porezne olakšice s osnove premije osiguranja, zdravstvenih usluga i stambenih potreba koje su se mogle primjenjivati samo na temelju godišnje porezne prijave. Također, ukida se i utjecaj premija osiguranja s obilježjem štednje (životno i dobrovoljno mirovinsko) te privatnog, dopunskog i dodatnog zdravstvenog osiguranja na poreznu osnovicu. Poslodavci od 1. srpnja 2010. godine pri isplati plaće neovisno o razdoblju za koje je obračunata na utvrđenu osnovicu od šest tisuća kuna ne obračunavaju i ne plaćaju poseban porez. Na osnovicu koja premašuje iznos od 6.000 kuna poseban porez obračunavaju po stopi od četiri posto zaključno s 21. listopadom 2010. godine. To su samo neke od promjena kod isplata plaća uvedene od 1. srpnja, koje je iznijela Budić, doduše pred tek nekoliko polaznika radionice koji su subotnje jutro odlučiti provesti informirajući se o novim zakonskim promjenama.
O udrugama u sustavu poreza na dodanu vrijednost govorila je Ivana Ban, pa je tako obrađena problematika plaćanja PDV-a, pod kojim uvjetima se udruga može smatrati poduzetnikom, kao i kada udruge postaju obveznici PDV-a te kada je moguće oslobođenje plaćanja PDV-a.