Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Nakon 15 godina “Kostolomac” u zadarskoj sudnici

19.09.2011. 22:00
Nakon 15 godina “Kostolomac” u zadarskoj sudnici


Renato Petrov je prije deset godina pravomoćno, ali u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima Škabrnje. Za njim je sve ove godine bila na snazi Interpolova tjeralica. Nakon uhićenja zatražio je obnovu postupka na što ima zakonsko pravo


Renato Petrov (43) jedini Hrvat koji je još prije deset godina pravomoćno u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina nad svojim sunarodnjacima, žrtvama nezapamćenog pokolja u Škabrnji 18. studenog 1991. godine, sutra bi trebao sjesti pred Sudsko vijeće kojim će predsjedati sudac, Boris Babić jer je zatražio obnovu postupka na što ima zakonsko pravo.
Naime, nakon dugih 15 godina bijega, Petrov je početkom srpnja ove godine završio iza rešetaka Istražnog centra u Zadru, a uhićen je tri mjeseca ranije temeljem Interpolove tzv. crvene tjeralice u njemačkom gradu Düsseldorfu gdje je najprije bio pritvoren u tamošnji ekstradicijski zatvor. Potom je Interpol Wiesbaden od Republike Hrvatske zatražio dostavu dokumentacije koja je potrebna za izručenje za što je trebalo nešto manje od tri mjeseca.
Prema optužnici koju je zadarsko tužiteljstvo podiglo još 1994. godine, Petrov se zajedno sa još 21 osobom tereti da je kao pripadnik srpskih paravojnih i odmetničkih postrojbi i tzv. JNA 18. studenog 1991. godine ušao u selo Škabrnja u kojem je živjelo isključivo hrvatsko stanovništvo te je s “više pješadijskih skupina praćenih tenkovima, sudjelovao u slamanju otpora branitelja sela, nakon čega je sudjelovao i u masovnom uništavanju stambenih, gospodarskih i sakralnih objekata”.
U optužnici se dalje navodi kako su srpske paravojne postrojbe u kojima je bio Renato Petrov, gađale iz topničkih oružja po cijelom selu nakon čega su iz podruma nasilno izvukli nesretne Škabrnjane, većinom žene i osobe starije životne dobi, čak i djecu. Nitko od njih, navodi se nadalje u optužnici, nije pružao nikakav otpor niti su predstavljali opasnost po agresora, no četnici među kojima je bio i Petrov, potom su zvjerski smaknuli najmanje 44 osobe i to hicima iz vatrenog oružja iz neposredne blizine ili su ih tukli tupo-tvrdim predmetima po glavi do smrti, a neke od žrtava su pred smrt još mučili i masakrirali.
Renato Petrov je jedini Hrvat među optuženima za pokolj u Škabrnji. Odrastao je u Benkovcu jer mu je otac, porijeklom iz Sutomišćice na otoku Ugljanu, kao časnik JNA dobio posao u benkovačkoj vojarni. Početkom Domovinskog rata priklonio se paravojnim srpskim formacijama, a kako bi dokazao svoju lojalnost kao pripadnik “milicije SAO Krajine” iživljavao se nad Hrvatima, posebice zarobljenim hrvatskim vojnicima zbog čega je i dobio nadimak Kostolomac.