Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

U ponovljenom suđenju umanjene im kazne zbog nedostatka dokaza

19.09.2011. 22:00
U ponovljenom suđenju umanjene im kazne zbog nedostatka dokaza


Zbog posjeda u cilju prodaje oko četiri kg “trave” Dino Nikpalj osuđen je na tri godine i osam mjeseci, Pino Jelenković na zatvorsku kaznu od tri godine, Marko Morić na pet mjeseci zatvora zbog posjeda “trave”, dok je Mauricio Stipčević oslobođen optužbi
Zbog posjeda u cilju prodaje oko četiri kilograma marihuane, jučer je na Županijskom sudu u Zadru u ponovljenom sudskom procesu, Dino Nikpalj (28) osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine i osam mjeseci, Pino Jelenković (27) na tri godine zatvora, drugooptuženi Marko Morić (33) na pet mjeseci zatvora zbog posjeda “trave”, dok je Mauricio Stipčević (48) oslobođen od optužbi zbog nedostatka dokaza.
S obzirom da su Nikpalj i Jelenković u pritvoru zadarskog Istražnog centra već gotovo 18 mjeseci, jučer su nakon izrečene presude pušteni na slobodu, kao i Marko Morić koji je svoju kaznu zapravo već odslužio, dok se Stipčević jedini i u vrijeme trajanja suđenja branio sa slobode.
U obrazloženju presude predsjednica Sudskog vijeća Dijana Grancarić je pojasnila kako je nedvojbeno utvrđeno da je Nikpalj posjedovao marihuanu kako bi je dalje prodavao, što je on i priznao, a sve je potkrijepljeno “materijalnim i personalnim dokazima”. U olakotne okolnosti pri izricanju duljine trajanja zatvorske kazne, Sudsko vijeće mu je kao olakotnu okolnost cijenilo činjenicu da do sada nije bio osuđivan, činjenicu da je otac malodobnog djeteta, što je priznao kazneno djelo za koje je i optužen te primjereno držanje i stav pred sudom. Otegotna okolnost je količina marihuane.
Što se pak, tiče Marka Morića, prema pojašnjenju sutkinje Grancarić, optužba nije podastrla niti jedan dokaz da je on toga dana došao u Nikpaljevu kuću kako bi kupio drogu da bi je dalje prodavao. Sudsko je vijeće prihvatilo njegovu obranu u sklopu koje je on rekao kako je količina od 0,55 grama, koja je pronađena u džepu njegovih hlača, za njegove osobne potrebe. Otegotna okolnost u slučaju Marka Morića je činjenica da je do sada osuđivan. Osuđen je zbog posjeda “trave” jer mu namjera dilanja nije dokazana. U zatvorsku kaznu od tri godine Pinu Jelenkoviću kao olakotna okolnost cijenila se, također, dosadašnja neosuđivanost, činjenica da nije ovisnik te primjereno držanje i stav pred sudom, a u slučaju Mauricija Stipčevića optužba nije dokazala niti jedan navod iz optužnice.
Naime, u slučaju trojice Arabanasa i Zagrepčanina Morića, Vrhovni sud RH ukinuo je prvu presudu kojom je Dino Nikpalj u rujnu prošle godine, bio osuđen na četiri godine i deset mjeseci zatvora, Marko Morić na četiri godine, Pino Jelenković na tri godine i deset mjeseci te Mauricio Stipčević na tri godine zatvora, a ponavljanje sudskog postupka je zatraženo zbog nekih detalja koje je trebalo dodatno rasvijetliti.
Optužnicom Županijskog državnog odvjetništva koju je i sada u ponovljenom sudskom postupku zastupao Duško Berović, četvorica su se teretila da su se 31. ožujka lani okupili u obiteljskoj kući Nikpaljeve bake u Arbanasima zbog raspodjele gotovo četiri kilograma “trave” kako bi je dalje prodavali. U tome su ih omeli policajci koji su “upali” u kuću i osim marihuane našli još i dvije vage, plastične vrećice s tragovima marihuane, nož, samoljepljivu traku. Na kauču u sobi u kojoj su policajci zatekli ekipu i “travu”, bilo je i novca za koje je tužiteljstvo smatralo da je zarađeno dilanjem.