Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ako se još koji put dignu pločice i podloga, morat ćemo sanirati cijeli bazen!

Autor: Siniša Klarica

19.09.2012. 22:00
Ako se još koji put dignu pločice i podloga, morat ćemo sanirati cijeli bazen!

Foto: Siniša KLARICA



Ovim na vidjelo izlaze svi nedostaci u gradnji zatvorenog plivališta koji su i danas predmet spora između ŠRC Višnjik i izvođača radova, zagrebačke Industrogradnje
Sutra počinje sanacija dijela školjke velikog bazena na zatvorenom plivalištu na Višnjiku. Kao što je poznato, 33-metarski bazen je zatvoren početkom rujna. Naime, nakon redovitog godišnjeg remonta i početka punjenja vodom, primijećeno je da je otpao dio pločica na samom rubu između ravnog dna i udubljenja za skokove u vodu.
Ovim na vidjelo izlaze svi nedostaci u gradnji zatvorenog plivališta koji su i danas predmet spora između ŠRC Višnjik i izvođača radova, zagrebačke Industrogradnje. Podsjetimo, 2009. po dobivanju uporabne dozvole, nije izvršena primopredaja između Višnjika i Industrogradnje jer zagrebački graditelj nije imao priloženo bankovno jamstvo na 3,5 milijuna kuna.
Godinu poslije, stiglo je jamstvo, ali su ponovno popisani nedostaci o čemu su zapisnik potpisali osim Industrogradnje i Višnjika, Grad Zadar kao investitor i nadzor IGH. Zapisnikom je utvrđena dinamika otklanjanja nedostataka koji, prema riječima Dina Baila, do danas nisu otklonjeni. U međuvremenu, bližio se istek bankovnog jamstva koje je aktivirano prije nego li se dogodio slučaj s izdizanjem podloge i zatvaranjem bazena.
Zbog toga Industrogradnja pokreće tužbu na zagrebačkom trgovačkom sudu, ali i zbog 1,7 milijuna kuna nenaplaćenih radova. ŠRC Višnjik ne spori taj iznos, a direktor Bailo tvrdi da je obustavu plaćanja naložio nadzor IGH, sve dok se ne otklone nedostaci, što opovrgavaju u Industrogradnji.
U Gradu Zadru pak tvrde da su do 2008. platili sve obveze po okončanoj situaciji. Cijela situacija nije oglašena na sva zvona sve dok se nije podignuo estrih i bazen prvi put zatvorio. Predmet je u međuvremenu, kao što to piše u ugovoru, dospio u nadležnost Trgovačkog suda u Zadru koji je angažirao vještake. Oni vrlo skoro moraju dostaviti svoja izvješća sudu koji će u konačnici odlučiti tko je ovdje u pravu.
– Za sad, oštećena površina bazena iznosi 30 m/2. Sve će se napraviti da se dođe do zdravog “tkiva”. To će ići sporo jer ne smijemo koristiti vibracijske alate. Ako naša predviđanja o površini koju treba sanirati budu točna, sanaciju bi mogli okončati do 10. listopada, rekao je direktor Višnjika Dino Bailo koji nije htio komentirati navode da se bazensko dno izdiglo zbog vrlo čestih prekida u gradnji bazena.
Bailo nije htio komentirati niti navode o tome kako su te prekide proizveli kooperanti Industrogradnje jer im navodno tvrtka nije platila obavljen posao. Da stvar bude još kompliciranija, ŠRC još nije vlasnik zatvorenog plivališta i cijeli teren se još vodi pod MORH-om što je jedan od razloga zašto poslovni prostori zjape prazni, a okoliš je neuređen. No Bailo upozorava da ako se estrih još koji put digne, onda će ŠRC morati naručiti projekt sanacije 33-metarskog bazena na Višnjiku.