Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Demonstracija srednjovjekovnih borilačkih vještina na Velesajmu

Autor: Velimir Brkić

19.09.2012. 22:00
Demonstracija  srednjovjekovnih borilačkih vještina na Velesajmu

Foto: PIXELL



Na štandu Zadarske županije svoje autohtone proizvode izlažu vinari, maslinari, sirari, pčelari i ostali obrtnici i udruge iz naše županije
Zadarska županija do 23. rujna sudjeluje  na manifestaciji “Sajam  županija” koja se održava u  organizaciji Zagrebačkog  velesajama i Hrvatske zajednice županije, kako bi  okupili i predstavili gospodarsko-poslovni kapital i  kulturnu baštinu županija.
– Sajam je zamišljen kao  jedinstvena prigoda da se  iskažu svi hrvatski potencijali, da se još jednom skrene pozornost na hrvatske  vrijedne ruke, domaću pamet i poduzetničku produktivnost, rekao je zadarski  župan Stipe Zrilić koji je  nazočio otvaranju Sajma  županija i okruglom stolu  na kojem je sudjelovala Vlada RH i Hrvatska zajednica  županija.
Sajam županija nova je  sajamska manifestacija koja je svoja vrata prvi put  otvorila na Zagrebačkom  velesajmu. U tjednu u kojem se održava akcija “Kupujmo hrvatsko” ovu manifestaciju na Zagrebačkom velesajmu službeno je otvorio predsjednik  Republike Hrvatske dr. Ivo  Josipović.
– Na štandu Zadarske  županije svoje autohtone  proizvode izlažu vinari,  maslinari, sirari, pčelari i  ostali obrtnici i udruge iz  naše županije, turističke  zajednice, OPG-i te kulturne institucije, govori Zrilić.
Štand naše županije je  posjetio i predsjednik Josipović gdje se zadržao i  degustirao prozvode. Posebnu pozornost je privukao štand Narodnog muzeja Zadar na kojem se  predstavlja kulturna baština Zadarske županije.
– Zadarsku županiju su  na otvaranju predstavili  KUD-ovi Družina iz Paga i  Gradina iz Polače te članice  KUD-a Pakoštane koje su  izvele plesnu koreografiju  Pavina i Galjarda, srednjovjekovne plesove. Nastupio  je i Trio bura iz Bibinja te  udruga Vitezovi vranski,  nabraja Ante Vulin, dopredsjednik i vojni zapovjednik  udruge Vitezova vranskih.
Članovi viteške udruge  na Zagrebačkom su sajmu  su priredili demonstraciju  srednjovjekovnih borilačkih vještina.
– Predstavljajući su nazočnima prikazali smo pet,  šest viteških borbi. Mi na  ovaj način evociramo uspomene na križare, kršćanske borce za očuvanje vjere  i svoje domovine, ističe Vulin.
KUD Družina se predstavio s tancom “po starinski” i  paškim napjevima. Paški  folkloraši privukli su veliku  pozornost tradicionalno  obučeni u pašku nošnju  obogaćenu vezom paške  čipke, pokrivačem, bogatim  tegom, narodnom nošnjom  koja je Pag uvrstila visoko  na ljestvici bogatstva kulturne baštine, tradicije i jedinstvenosti.
– KUD Gradina iz Polače  predstavio se s muškim pjevanjem (orzanjem), ženskim pjevanjem, biračkim  kolom i kolom podbočacem. Pjevanjem, orzanjem, igranjem, kolanjem i  diplanjem svi zajedno smo  se dobro družili i zabavili,  rekla je Anka Bobanović,  predsjednica polačkog  KUD-a koji broji 50-ak članova.