Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Sakiću povećana kazna za godinu i sedam mjeseci zatvora!

Autor: Minja Gugić

19.09.2012. 22:00
Sakiću povećana kazna za godinu i sedam mjeseci zatvora!


U njegovom je slučaju tužiteljstvo tražilo da se mladić osudi zbog teškog ubojstva iz koristoljublja, dok je obrana tvrdila da je počinio ubojstvo na mah. Obrazlažući presudu, predsjednica Sudskog vijeća Enka Moković tada je pojasnila kako je riječ o tzv. običnom ubojstvu što je sada potvrdio i Vrhovni sud RH
Nakon što je početkom prosinca prošle godine na Županijskom sudu u Zadru, 22-godišnji Dino Sakić bio osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od pet godina i pet mjeseci zbog ubojstva majke, 40-godišnje Divne Morić, suci Vrhovnog suda su presudu preinačili i mladiću povećali kaznu zatvora u trajanju od sedam godina.
Naime, u njegovom je slučaju tužiteljstvo tražilo da se mladić osudi zbog teškog ubojstva iz koristoljublja, dok je obrana tvrdila da je počinio ubojstvo na mah.
Obrazlažući presudu, predsjednica Sudskog vijeća Enka Moković tada je pojasnila kako je riječ o tzv. običnom ubojstvu što je sada potvrdio i Vrhovni sud RH.
– Sud je nakon provedene glavne rasprave zaključio i optuženika proglasio krivim za ubojstvo. U njegovom je slučaju primijenjeno opće kazneno pravo, ali je istovremeno primijenjen i institut sudskog ublažavanja kazne ispod minimuma i to prvenstveno jer je u trenutku počinjenja kaznenog djela bio smanjeno ubrojiv u znatnoj mjeri. Uz to izrečena mu je i mjera obveznog psihijatrijskog liječenja – naglasila je sutkinja Moković.
U daljnjem obrazloženju presude, važući olakotne i otegotne okolnosti, sutkinja Moković je učinila svojevrstan presedan. Citirala je naime, samog optuženika koji je vrijeme provedeno u pritvoru “kratio” pišući joj pisma i analizirajući samog sebe, zločin koji je počinio, medije, pa i samu sutkinju.
Kako je tada dodala Moković, ima puno detalja u optuženikovom obraćanju sudu. Pisao je o svom životu, o odnosu s majkom, o prije počinjenim kaznenim djelima i razlozima za to, pa i o sucima koji sude o kaznenom djelu.
– Optuženik tvrdi da su svi suci “slijepci koji drže slona za rep u odnosu na počinitelja” te nam je poslao poruku u kakvom psihičkom stanju moramo biti prilikom donošenja presude, a to je da “budemo smireni, da nas nitko ne naljuti ni u obitelji, ni na poslu da bi mogli donijeti pravednu i zakonitu odluku” – pročitala je Moković. Na kraju je poručila kako Sudsko vijeće vjeruje da će donesena sankcija djelovati na Dina Sakića, da više neće činiti kaznena djela te de će postati pošteni građanin.
– “Nisam nasilnik, duša mi je velika, želim normalan život. Želim da mi nitko ne visi nad vratom, djecu i obitelj što prije” – opet citirajući Sakićevo pismo, završila je obrazloženje presude, sutkinja Enka Moković.
Dino Sakić je podsjećamo, osuđen jer je 26. veljače prošle godine nakon žestoke svađe, najprije majku pljusnuo tako da ja pala na pod da bi je potom usmrtio s dva udarca čekićem u glavu. Nekoliko dana nakon toga, njezino je mrtvo tijelo bacio u bunar na katu bakine kuće zajedno sa čekićem, majčinim kreditnim karticama i svojom odjećom koju je nosio na dan ubojstva kako bi prikrio tragove. U međuvremenu je putovao i trošio “peglajući” majčinu karticu, a preko 20 tisuća kuna “zaradio” je i prodajom njezine zlatnine.
Mučno je bilo izricanje presude mladom Sakiću. Tresao se poput pruta, bio je blijed kao krpa i činilo se kao da će se svakog trenutka srušiti u nesvijest. U sudnici je osim novinara, jedino sjedila njegova baka kojoj je pri izlasku iz sudnice s lisičinama na rukama i plačući dobacio: “Drži se!”